Banky majú už na jeseň platiť odvod aj z vkladov obyvateľstva

TASR, TA3
31.5.2012 20:56

Komerčné banky pôsobiace na Slovensku majú od posledného kvartálu tohto roka platiť odvod, zavedený ešte predchádzajúcou vládou, už z rozšíreného základu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o osobitnom odvode, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Doteraz finančné subjekty platili 0,4 % len z objemu vkladov firiem. Po novom budú rovnakú sadzbu odvádzať aj z vkladov obyvateľstva. Z tejto zmeny si vláda ešte v tomto roku sľubuje dodatočný príjem 27,5 milióna eur a v budúcom roku takmer 110 miliónov eur.

Kabinet chce od bánk získať aj ďalších takmer 50 miliónov eur, a to cez dodatočný odvod v poslednom štvrťroku 2012. Stanovený je vo výške 0,1 % z rozšírenej základne štandardného bankového odvodu.

"Zavádzame mimoriadny aj zvýšený bankový odvod, zároveň zakazujeme prenášať bankám tento odvod do poplatkov a služieb, ktoré poskytujú. Tento cenový vývoj má analyzovať a kontrolovať Národná banka Slovenska," zdôraznil po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Podľa vlastných slov je v pravidelnom kontakte s guvernérom centrálnej banky, pričom riešia rôzne otázky zaťaženia bánk. "Je tam otázka fungovania Fondu ochrany vkladov či výšky poplatku do tohto fondu," priblížil šéf rezortu financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok