Lidström definitívne ukončil kariéru

TASR, TA3
31.5.2012 17:58

Legendárny švédsky hokejista Nicklas Lidström definitívne ukončil aktívnu kariéru. Obranca Detroitu Red Wings oznámil svoje rozhodnutie na štvrtkovej tlačovej konferencii v Joe Louis Arene.

Lidström definitívne ukončil kariéru
SITA

Štyridsaťdvaročný veterán už koncom apríla avizoval, že zváži svoje zotrvanie v profilige. Koniec kariéry odkladal už v posledných dvoch rokoch, keď zakaždým predĺžil kontrakt s "červenými krídlami" o jeden rok. V tejto sezóne nazbieral v 70 zápasoch základnej časti 34 bodov (11+23), v piatich zápasoch play off nebodoval ani raz.

Lidström, ktorý bol počas doterajšej 20-ročnej kariéry nepretržite verný Detroitu, odohral celkovo 1564 zápasov s bilanciou 1142 bodov. Sedemnásobný držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu súťaže bol na toto ocenenie nominovaný v posledných 14 sezónach celkovo 12-krát a ani raz počas tohto obdobia neskončil v hlasovaní na horšom ako šiestom mieste. V rokoch 1998 až 2011 bol dvanásťkrát účastníkom Zápasu hviezd NHL, z toho desaťkrát členom prvého tímu.

Lidström získal štyri Stanleyho poháre, naposledy v roku 2008. Ako prvý Európan sa v roku 2002 stal držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. V 263 zápasoch vyraďovacej časti zaznamenal celkovo 54 gólov a 129 asistencií. V NHL je spomedzi aktívnych hráčov lídrom v počte odohraných zápasov v základnej časti i play off, rovnako ako v hodnotení plus mínus.

Jedna z najvýraznejších postáv v celej histórii NHL je zároveň členom Triple-Gold klubu, keďže Lidström okrem štyroch Stanleyho pohárov získal v drese švédskej reprezentácie aj olympijské zlato (2006) a titul majstra sveta (1991).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok