Griga: Holanďania zvíťazili zaslúžene, boli lepší po všetkých stránkach

SITA, TA3
30.5.2012 23:21

Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali v stredajšom prípravnom zápase v Holandsku 0:2. V Rotterdame na štadiónu Feyenoordu rozhodol vlastný gól Kornela Salátu a zakončenie Rafaela van der Vaarta.

Holandsko - Slovensko 2:0 (1:0)
Góly: 7. Saláta (vlastný), 75. Van der Vaart, ŽK: 70. Stoch (SR), rozhodovali: Bezborodov - Golubev, Lebedev (všetci Rus.), 51 177 (vypredané) 
Zostavy: 
Holandsko: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Bouma (46. Vlaar), Schaars - Van Bommel, N. de Jong - Robben (84. Narsingh), Sneijder (51. Van der Vaart), Afellay (79. Kuyt) - Van Persie (68. Huntelaar) 
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Saláta, Hubočan, Švento - Guédé (46. T. Kóňa), M. Čech (77. Ľ. Guldan) - Stoch (81. Kopúnek), Hamšík, Breznaník (46. R. Procházka) - M. Bakoš (78. Hološko) 

V 3. min mali prvú veľkú šancu Slováci. Stoch rozohral na krátko rohový kop, Pekarík našiel centrom Hamšíka a jeho hlavička trafila spojnicu. Na druhej strane odpovedal De Jong, jeho hlavičkový pokus po rohovom kope však smeroval tesne vedľa. Skóre otvorili domáci už v 7. min, keď strieľaný center Afellaya si zrazil do bránky stopér Saláta - 1:0. Už o štyri minúty neskôr spálil vynikajúcu príležitosť Van Persie, ale nepotrestal Pekaríkove podbehnutie lopty. Holanďania jasne dominovali, mali hru pod kontrolou a nepúšťali Slovákov k lopte. Obrovskú príležitosť mali hostia až v 25. min, keď Stekelenburg nezachytil "malú domov" a lopta mu narazila do ruky.

Rozhodca nariadil nepriamy kop z hranice päťky. Stoch však trafil len do bočnej siete. V 27. min mal krídelník Fenerbahce Istanbul ďalšiu šancu, z uhla však pálil opäť len do bočnej siete. Šesť minút pred koncom prvého polčasu predviedol technické finesy Afellay, oklamal Breznaníka a "jasličkami" aj Guédého, ale sebecky zakončil z diaľky a netrafil do priestoru medzi tromi žrďami. V 42. min mal problémy so Šventovým centrom Stekelenburg a vytlačil ho na rohový kop. Po jeho rozohraní skúšal šťastie nožničkami Hamšík, lopta však smerovala nad bránku. V závere prvého dejstva ešte pohrozil Stoch, no strelou po zemi netrafil bránku.

Úvodná pätnásťminútovka druhého polčasu nepriniesla takmer žiadny vzruch. Obe mužstvá držali loptu len v strede poľa, aj keď mierna aktivita bola na strane domácich. "Oranjes" sa však nedostali do žiadnej šance. Holanďania boli nebezpeční najmä z krídelných priestorov, centre Afellaya či Robbena však bez problémov likvidovala slovenská defenzíva. Až v 71. min prišla prvá možnosť druhého dejstva. Van der Vaartov priamy kop z hranice pokutového územia skončil na spojnici. Vzruch priniesla aj 73. min, vtedy Afellay netrafil prázdnu bránku, ale zakončoval z postavenia mimo hry, takže jeho prípadný gól by aj tak neplatil. Tlak domácich vrcholil a v 75. min ho korunoval gólom Van der Vaart, ktorý využil zaváhanie slovenských obrancov po kombinačnej akcii domácich a neko

Hlasy po zápase:
Dušan Švento (obranca SR): "Veľká škoda tohto výsledku. Holanďania sa dali zdolať. Škoda, že sme nevyužili niektoré šance v prvom polčase. Holanďania sú veľmi dobre technicky vybavení, čo dokázali aj na ihrisku. Robben sa bráni veľmi ťažko, myslím si však, že toto stretnutie mu až tak nevyšlo. Síce tam asi dvakrát prešiel po krídle, ale inak sme ho celkom dobre ubránili."


Peter Pekarík (obranca SR): "Dostali sme Holanďanov na koňa skorým vlastným gólom. Oni potom víťazstvo potvrdili ďalším presným zásahom. Mali sme na nich, no neprialo nám šťastie, nevyužili sme svoje šance."

Dirk Kuyt (krídelník Holandska): "Bol to pomerne náročný zápas. Pomohlo nám, že sme sa skoro ujali vedenia. Dali sme aj druhý gól, ale musíme sa zlepšiť, tvrdo na sebe pracovať v tréningovom procese. Keď nevyužijeme šance, aké sme mali proti Slovákom, neuspejeme na ME 2012."

Stanislav Griga (tréner SR): "Holandské mužstvo zvíťazilo zaslúžene, bolo lepšie po všetkých stránkach. My sme mali určité pasáže zápasu a v nich také záblesky, že by sme sa mohli dostať do stretnutia. V predfinálnej a finálnej fáze sa nám ich však rovnako ako nedávno proti Poľsku nepodarilo premeniť. Rozdiel bol najmä v ovládaní lopty, Holanďania sú v ňom veľmi silní. Sú majstri aj v šestnástke a pred pokutovým územím. Na ME 2012 im prajem veľa šťastia, podľa mňa patria k favoritom blížiaceho sa kontinentálneho šampionátu. Potešil ma Marek Bakoš, ktorý si na hrote splnil svoje povinnosti."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok