Richter: Odvody pre živnostníkov sa budú platiť z 50 % vymeriavacieho základu

TA3, TASR
30.5.2012 22:44

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spoločne so zástupcami živnostníkov dnes vyrokovali zmeny práva pre túto skupinu ľudí. Od januára budúceho roka sa má meniť výpočet odvodov, ako aj takzvaná bulharská konštanta.

Richter: Odvody pre živnostníkov sa budú platiť z 50 % vymeriavacieho základu
SITA

Z tohto dôvodu sa má upraviť výpočet odvodov. Tie sa majú po novom počítať z 50 % z vymeriavacieho základu, pričom aktuálne sa rátajú zo 44,2 %. "Chceme dosiahnuť stav, aby živnostník pri odchode do dôchodku nebol odkázaný na dávky," podotkol po stretnutí šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Zmenou má postupne prejsť aj bulharská konštanta. "Ide o výpočet vymeriavacieho základu. Súčasne je to polovica základu dane. Táto konštanta sa však bude postupne v priebehu tohto volebného obdobia znižovať so záujmom dospieť k stavu, aby na konci volebného obdobia zanikla," vysvetlil Richter s tým, že následne budú živnostníci platiť odvody z celej výšky vymeriavacieho základu.

"Myslíme si, že aj tieto opatrenia možno čiastočne prispejú k zlepšeniu sociálnych podmienok do budúcna pre živnostníkov," podotkol predseda Slovenskej živnostenskej komory Vojtech Gottschall s tým, že aj živnostníci majú záujem prispieť ku konsolidácii verejných financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok