Dôkazy sú silné. Prezradili, koľko stála vražda Kuciaka a Kušnírovej

TA3 SITA TASR
1.10.2018 11:43

Generálna prokuratúra a polícia po udalosťami nabitých posledných dňoch prehovorila o prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vražda mladého páru mala stáť 50-tisíc eur a umorenie dlhu. Zverejnili aj to, kto mal byť objednávateľom a kto vykonávateľom vraždy.

Vražda za 50-tisíc a odpustenie dlhu

Na tlačovú besedu prišiel generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prezident polície Milan Lučanský a ďalší predstavitelia vedenia polície a prokuratúry. Čižnár odmietol, že sedem mesiacov od vraždy po aktuálny posun vo vyšetrovaní je veľa. "Sedem mesiacov pri takomto skutku a za takéhoto stavu je doba relatívne krátka," uviedol. Potvrdil, že obvinení sú štyria ľudia. "Dôkazy sú veľmi silné a boli dôvodom na ich obvinenie," pokračoval Čižnár, ale podčiarkol, že prípad je stále len v štádiu obvinenia a že kompetentných čaká množstvo práce. Čižnár na záver poďakoval polícii za výkon, ktorý odviedla a tiež ďalším subjektom, najmä Europolu.

Kto by mal byť kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ: Alena Zsuzsová
Údajný pomocník: Miroslav Marček
Údajný sprostredkovateľ: Zoltán Andruskó
Údajný strelec: Tomáš Szabó

Slovo si potom zobral jeden z prokurátorov. V prípade je podľa neho objednávateľ, sprostredkovateľ, pomocník a strelec. Vražda mala byť objednaná za 50-tisíc eur a za odpustenie dlhu vo výške 20-tisíc eur. Jeden z obvinených sa po policajnej akcii rozhodol spolupracovať s políciou.

Dozorujúci prokurátor uviedol, že peniaze s vysokou pravdepodobnosťou vyplatila A. Zs. (Zsuzsová), ale je otázne, odkiaľ prišli. Môže teda existovať ďalšia osoba, ktorá je na vrchole reťazca. Vedenie polície a prokuratúry však odmietlo prezradiť ďalšie detaily k tejto téme vrátane toho, či prešetrujú kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera.

Najvyšší súd zatiaľ nerozhodne

Cez víkend sa prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej výrazne pohol. Sudca Špecializovaného trestného súdu rozhodol, že všetci štyria obvinení - Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Alena Zsuzsová - idú do väzby. Tlmočníčka Zsuzsová má byť podľa medializovaných informácií objednávateľkou tohto trestného činu.

Sudca ich po štyroch hodinách rozhodovania poslal do väzby preto, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti, alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Okrem Zoltána A., ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Najvyšší súd uviedol, že o ich sťažnostiach zatiaľ nemôže rozhodovať. "Predmetné sťažnosti NS SR k dnešnému dňu nenapadli," uviedla hovorkyňa NS.

"Všetci obvinení boli vzatí do väzby v súlade s návrhom prokurátora s jednou korektúrou vo vzťahu k jednému obvinenému," konštatoval pre médiá prokurátor. Podľa ŠTS ide o Zoltána, u ktorého súd nezistil dôvody kolúznej väzby, teda, že by na slobode mohol ovplyvňovať svedkov, prípadne mariť dôkazy.

Kočnerova známa

Tlmočníčka Zsuzsová, ktorá mohla byť objednávateľkou tohto trestného činu, prípadne v pozícii sprostredkovateľky konečného objednávateľa, sa špecializovala na taliansky jazyk. Jej tlmočnícke služby mal údajne využívať i podnikateľ Marian Kočner. Štvoricu osôb polícia obvinila po tom, ako tento týždeň vo veľkom zasahovala v Kolárove a Komárne.

Troch mužov po vypočutí obvinili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Zsuzsovú obvinili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva. Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Podľa prokurátora ÚŠP zavraždenie oboch mladých ľudí výstrelmi z pištole kalibru 9 mm, ku ktorému došlo 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači, má súvisieť s Kuciakovou prácou novinára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok