Tripartita odporučila implementáciu tretieho energetického balíčka

SITA
30.5.2012 13:39

Zamestnávateľom sa podarilo na rokovaní tripartity presadiť pripomienku, aby valné zhromaždenie mohlo delegovať právomoc schvaľovania cenových návrhov naspäť na ich predstavenstvá.

Tripartita odporučila implementáciu tretieho energetického balíčka
TA3

Tripartita odporučila vláde schváliť novely energetických zákonov, vďaka ktorým by sa mal do slovenskej legislatívy implementovať tretí energetický liberalizačný balíček. Energetické zákony podporili tak odborári ako aj zamestnávatelia. "S dotknutými spoločnosťami sme organizovali okrúhle stoly. Samozrejme k úplnej ideálnej zhode nedošlo, keďže na tieto zákony sú rôzne pohľady, či už výrobcov, distribútorov alebo spotrebiteľov,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní sociálnych partnerov minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Sociálni partneri rokovali aj o poslaneckej novele Obchodného zákonníka, ktorú už parlament posunul do druhého čítania. Podľa novely, cenové návrhy obchodných energetických spoločností pred podaním na regulačný úrad bude musieť schváliť valné zhromaždenie firiem a nielen ich predstavenstvá, ako je to v súčasnosti. Zamestnávateľom sa podarilo na rokovaní tripartity presadiť pripomienku, aby valné zhromaždenie mohlo delegovať právomoc schvaľovania cenových návrhov naspäť na ich predstavenstvá. "Chceme zabrániť komplikáciám pri zvolávaní valných zhromaždení v podnikoch, kde sú jasné majetkové pomery," uviedol Oto Nevický z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. 

Slovensko malo zapracovať tretí balíček do marca minulého roka. Po zavedení tretieho energetického liberalizačného balíčka by si mali polepšiť najmä odberatelia energií. Podľa nového zákona o energetike budú môcť napríklad odberatelia zmeniť dodávateľa elektrickej energie alebo zemného plynu v priebehu troch týždňov a bez poplatkov. Po prijatí návrhu energetického zákona by mal mať odberateľ elektriny a plynu z kategórie domácnosti taktiež právo odstúpiť od zmluvy počas takzvanej lehoty na rozmyslenie v dĺžke siedmich pracovných dní odo dňa uzavretia zmluvy. 

Novým zákonom by sa tiež mala zaviesť nová definícia pojmu zraniteľný odberateľ elektriny. Spotrebitelia by mali mať po implementácii energetického balíčka právo dostať od svojho pôvodného dodávateľa konečné vyúčtovanie do štyroch týždňov po zmene dodávateľa, či právo na zrozumiteľné údaje o svojej spotrebe a cene elektriny a plynu. Nové energetické zákony tiež upravujú právo odberateľa elektriny a plynu vypovedať zmluvu so svojím dodávateľom v prípade zmeny ceny za dodávku elektriny a plynu alebo iných zmluvných podmienok. 

Návrhy energetických zákonov taktiež obsahujú nový režim možností, ako oddeliť výrobné činnosti a dodávateľské činnosti od prevádzky prenosovej sústavy alebo prevádzky prepravnej siete. Oddelenie výroby a dodávky elektriny od prenosovej sústavy sa bude podľa návrhu realizovať prostredníctvom modelu úplného oddelenia vlastníctva. Oddelenie výroby a dodávky plynu od prepravnej siete bude možné uskutočniť využitím troch modelov. Ide o úplné oddelenie vlastníctva (OU), vytvorenie nezávislého prevádzkovateľa siete (ISO) a zriadenie nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete (ITO). "O tom, ktorý model sa použije, môže rozhodnúť vláda," konštatoval Malatinský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok