Kažimír: Problémom sú biele kone v eseročkách

TASR
30.5.2012 12:26

Slovensko stratilo na daňových únikoch v minulom roku 2,3 miliardy eur. V akčnom pláne boja proti týmto podvodom na roky 2012 až 2016 chce túto stratu znížiť a dostať do štátnej kasy v nasledujúcom období 1,1 miliardy eur.

Kažimír: Problémom sú biele kone v eseročkách
SITA

Na únikoch sa podľa rezortu financií podieľajú prevažne spoločnosti s ručením obmedzeným. Najmä tie, ktoré sídlia na fiktívnych či virtuálnych adresách, ich štatutárnym orgánom je jedna osoba, ktorá so správcom dane nekomunikuje a obchodné aktivity len papierovo deklaruje, pričom ich skutočne nerealizuje.

"Kľúčové pre nás je to, že v krajine sa pohybujú biele kone. Tie vytvoria spoločnosť s ručením obmedzeným, vytvoria na ňu dlh a následne táto firma zanikne," uviedol pre médiá počas dnešného rokovania tripartity šéf rezortu financií Peter Kažimír. Dodal, že osoba, ktorá zanechá firmu s daňovou podlžnosťou, si nebude môcť v budúcnosti založiť ďalšiu spoločnosť.

Okrem tohto opatrenia sa aj väčšina ďalších zameriava práve na uvedenú oblasť. Od októbra tohto roka sa má zaviesť povinnosť skladať finančnú zábezpeku rizikovými osobami pri registrácii dane z pridanej hodnoty (DPH) či znížiť hranica obratu na povinné mesačné zdaňovacie obdobie pri tejto dani. Platiť má aj sprísnenie trestných sadzieb pri spáchaní daňových trestných činov a zrušenie trestnosti pri škode malého rozsahu do 2660 eur.

"S filozofiou súhlasíme, podporujeme to, vnímame to ako naozaj jeden z kľúčových prostriedkov konsolidácie verejných financií," podotkol šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka. Vysvetlil, že daňovníci sú ochotní znášať aj isté administratívne náklady za predpokladu, že budú viesť k zníženiu daňových únikov a efektívnemu výberu správy daní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok