Rath si pred zadržaním dával veľký pozor, doplatil na ploštice

TASR
30.5.2012 11:50

Známy český politik David Rath, ktorému našli v krabici od vína a v úkrytoch v dome desiatky miliónov, si pred zadržaním dával veľký pozor. Nepomohlo mu to.

Rath si pred zadržaním dával veľký pozor, doplatil na ploštice
CTK

Uväznený český poslanec David Rath bol pred svojím zatknutím veľmi ostražitý - napriek tomu, že vyvolával opačný dojem. Bývalý minister zdravotníctva a exhajtman Stredočeského kraja, obvinený z korupcie, si dával až úzkostlivý pozor.

Do telefónu údajne nehovoril nič dôležité a miesta schôdzok kódoval slovami "na obvyklom mieste" alebo "tam, kde naposledy", napísal dnes český spravodajský server iDNES.cz. Poslanec za ľavicovú ČSSD Rath preto po zatknutí neveril, že polícia má proti nemu "okované" dôkazy. Vôbec ho nenapadlo, čo všetko mohli kriminalisti počuť.

Polícia urobila niečo, s čím vôbec nepočítal. Odpočúvala mu nielen telefóny, ale množstvo mikrofónov nainštalovala aj v domoch a kanceláriách hajtmana a jeho komplicov. Tam sa už Rath nekontroloval. Šéf českého Útvaru zvláštnych činností Tomáš Almer pochválil svojich podriadených a vyhlásil, že akciu odviedli excelentne.

Operatívci riešili kauzu predraženého tendra na opravu stredočeského zámku Buštěhrad a peniaze zo zákazky mali podľa policajnej verzie natiecť do vreciek skupiny okolo bývalého hajtmana Ratha, ako informovala česká webová stránka lidovky.cz.

Operatívci najprv vytipovali miesta, kde sa podozriví schádzajú - išlo najmä o kanceláriu v nemocnici v Kladne a vilu v Rudnej pri Prahe. Kriminalisti chceli počuť, čo sa deje vo vnútri, a tak požiadali o pomoc Almerových ľudí z Útvaru zvláštnych činností. Vďaka tomu mohli podozrivých sledovať "v priamom prenose".

Operatívci vytvorili s kolegami z útvaru malý spoločný tím a vymýšľali spolu jednotlivé kroky. Konkrétnu policajnú stratégiu však Almer nechcel prezradiť, aby v ďalších prípadoch neradil zločincom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok