Kažimír: MMF je spokojný s našou hospodárskou politikou

TASR, TA3
29.5.2012 15:02

Závery misie Medzinárodného menového fondu podľa slov podpredsedu vlády a šéfa ministerstva financií Petra Kažimíra podporujú správnosť nastavenia hospodárskej politiky tak, ako ju určila nová vláda.

"Náš kľúčový záväzok dosiahnuť deficit v budúcom roku na úrovni 3 % HDP je aj po tejto misii nespochybniteľný a sme posilnení odporúčaniami tak urobiť. Podčiarkujem konštatovanie misie fondu, že po poklese deficitu v roku 2011 spôsobom plošného šetrenia sú zdroje plošného šetrenia už vyčerpané alebo veľmi limitované. Z tohto pohľadu spôsob znižovania deficitu viac na strane príjmov je aj zo strany misie vnímaný ako realistický a ako vhodný," uviedol dnes na brífingu v Bratislave Kažimír.

"Kľúčové pre nás je, že SR sa aj podľa záverov fondu nachádza v situácii, ktorá ju možno dáva do lepšej pozície ako väčšinu okolitých krajín, či už z hľadiska rastu HDP na tento alebo na budúci rok. Na tento rok MMF odhaduje rast HDP Slovenska na úrovni 2,6 % a v budúcom roku na 3,0 %," zdôraznil šéf MF SR s tým, že odhady rastu HDP pre eurozónu sú so záporným znamienkom. 

"Slovensko zatiaľ pláva proti prúdu. Urobíme však všetko pre to, aby potrebné opatrenia boli čím skôr zavedené do života formou návrhov zákonov. Začne sa tak diať už na rokovaní vlády SR tento týždeň vo štvrtok (31. 5.), keď prichádzame s balíkom opatrení týkajúcich sa jednak boja proti daňovým únikom, jednak mimoriadneho bankového odvodu, či ďalších opatrení," spresnil Kažimír.

Predstavitelia MMF mali v SR podľa neho možnosť počas svojej 2-týždňovej inšpekcie oboznámiť sa okrem iného aj s predstavami a návrhmi MF SR v oblasti štrukturálnych reforiem, najmä s možnosťou úspor na strane miestnej štátnej správy. "MMF veľmi dobre vníma naše problémy vo vzťahu k finančnej správe, k jej stavu a k obrovskému priestoru v oblasti výberu dane z pridanej hodnoty, ako aj v oblasti výberu ďalších daní – či spotrebných, či daní z príjmov," dodal. 

"Slovensko má konkurencieschopné hospodárstvo," konštatovala dnes vedúca misie MMF v SR Daria Zakharova s tým, že rast slovenskej ekonomiky pre tento rok by mal dosiahnuť úroveň 2,6 %. Misiu MMF zároveň však znepokojuje na Slovensku vysoká nezamestnanosť, či už dlhodobá nezamestnanosť alebo nezamestnanosť mladých. "Zmeny v druhom dôchodkovom  pilieri by mali byť sprevádzané reformami v prvom dôchodkovom pilieri tak, aby dôchodkový systém bol ako celok udržateľný," poznamenala.

Tlačová beseda ministra Kažimíra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok