V sužovanom severnom Taliansku zabíjalo ďalšie zemetrasenie

TASR, TA3
29.5.2012 13:17

Najmenej desať ľudí zahynulo pri zemetrasení s magnitúdou 5,8, ktoré dnes dopoludnia zasiahlo región severného Talianska nedávno postihnutý mohutnými otrasmi zeme. Ďalší ľudia utrpeli zranenia a otrasy poškodili početné budovy, informovali miestne médiá.

K obetiam patria najmenej štyria ľudia vrátane jednej ženy, ktorých zasypali trosky závodov v mestečkách Cavezzo a San Felice sul Panaro neďaleko epicentra. V meste Carpi zomrel miestny farár, aj keď nebolo jasné, či ho zasiahli trosky zrútenej časti kostola alebo podľahol infarktu.


Z najviac postihnutých oblastí vrátane mestečka San Felice sul Panaro, kde sa zrútila historická veža, hlásili viacerých ľudí zasypaných pod troskami. Medzi obeťami sú okrem Talianov aj Maročan a Pakistanec, informoval denník La Repubblica.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v súčasnosti kontaktuje 23 občanov Slovenska, ktorí sú zaregistrovaní na pobyte v Taliansku. Slovenské veľvyslanectvo je v spojení s talianskymi úradmi a zisťuje podrobnosti o zranených a obetiach, informoval hovorca MZV SR Boris Gandel.

Taliansky premiér Mario Monti na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii dve hodiny po zemetrasení prisľúbil, že vláda urobí "všetko, čo musí, a všetko, čo je možné v najkratšom čase, aby zaistila obnovenie normálneho života v tejto oblasti, takej výnimočnej, takej dôležitej a takej produktívnej pre Taliansko". Dnešné zemetrasenie malo epicentrum 40 kilometrov severne od Bologne. Otrasy okolo 9.00 h trvali niekoľko sekúnd, pocítili ich v rozsiahlom regióne od Benátok po Miláno. O 11.30 zaznamenali v oblasti ďalší otras s magnitúdou 3,9. V oblasti preventívne evakuovali školy a ďalšie budovy a zastavili železničnú dopravu.

Nové zemetrasenie vystrašilo obyvateľov regiónu, v ktorom 20. mája došlo k otrasom s magnitúdou 6,0. O život vtedy prišlo sedem ľudí, ďalších 50 ľudí utrpelo zranenia a zničené boli stovky budov vrátane historických pamiatok. Tisíce ľudí, ktorí prišli o domovy, sú naďalej ubytované v stanoch.

Otrasy vydesili aj Bulharov

Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 s epicentrom dnes zaznamenali aj 25 kilometrov juhozápadne od bulharskej metropoly Sofia. Informoval o tom Geofyzikálny inštitút Bulharskej akadémie vied, ktorý citovala tlačová agentúra BTA.

Otrasy bolo cítiť v Sofii, meste Pernik a dedine Vladaja. Po silnom zemetrasení s magnitúdou 5,8 v utorok 22. mája dalo dnes Bulharsko úspešne do prevádzky varovný systém, uviedol novinárom minister vnútra Cvetan Cvetanov v Pazardžiku na juhu Bulharska.

Cvetanov tiež povedal, že po zemetraseniach s magnitúdou 4,0 a vyššou musia byť ľudia, v súlade s pravidlami, informovaní o skutočnej situácii. "Dnes sme sa rozhodli spustiť varovný systém a do ulíc sme poslali jednotky civilnej obrany, aby na to upozornili ľudí megafónmi," dodal Cvetanov.

Šéf rezortu obrany takisto informoval, že minister školstva Sergej Ignatov má ešte rozhodnúť, či budú v Perniku zrušené školské záverečné skúšky. Študentov po dnešných otrasoch okamžite vyviedli zo škôl a zatvorili aj niektoré úrady. Ľudia opäť vybiehali do ulíc, tak ako 22. mája. Starostka Perniku Rosica Janakievová uviedla, že dnes nedošlo k žiadnym škodám.

Minulý týždeň došlo v oblasti Sofie a Perniku k zemetraseniu s magnitúdou 5,8, po ňom nasledovalo najmenej 30 slabších otrasov. Zranenia pri zemetrasení utrpelo najmenej 30 ľudí.  V Pernickej oblasti, kde malo minulotýždňové zemetrasenie epicentrum, vyhlásili výnimočný stav. Všetci zranení pochádzali z mesta Pernik, ktoré bolo najviac zasiahnuté. Otrasy zeme tam mierne poškodili mnohé domy. Minulotýždňové zemetrasenie je v okolí Sofie najsilnejším od roku 1917, keď bulharskú metropolu postihli otrasy zeme s magnitúdou 5,5.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok