Nová podoba okolia Hlavnej stanice vyvolala polemiky

TASR, TA3
29.5.2012 10:18

Bratislavčania nerozumeli obrázkom v prezentácii, dostávali čiastkové odpovede a niektorí developérov označili za arogantných. Aj takto prebiehala pondelková podvečerná diskusia k investičnému projektu Predstaničné námestie, ktorý pripravujú už vyše 10 rokov.

Zámeru však stále chýbajú stavebné povolenia aj pozemky od mesta. Magistrát chcel od firmy Transprojekt najprv diskusiu s obyvateľmi. "Nikto z prítomných nemal šancu porozumieť, čo má v podzemí byť... Investori nás prišli uraziť a povedať nám, že ich náš názor nezaujíma," povedal počas diskusie mestský poslanec Ján Budaj (Zmena zdola). Bol jedným z tých, ktorí vizuálnej prezentácii nerozumeli, a firme vyčítal, že ľuďom neukazujú problémové veci, ktoré zmenia kvalitu verejných priestranstiev.

Developér aj podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) celkom nevyužil ponúknutú šancu a odborník na stavebné právo Vladimír Dulla zase prezentáciu projektu nazval pozvánkou na silvestrovskú zábavu. Roman Odzgan z Transprojektu argumentoval, že verejnosti viac ukázať nemohli, keďže ostatné veci nie sú úplne dokončené.

Počas výstavby by mala byť všetka mestská doprava, ktorá dnes chodí na hlavnú železničnú stanicu, presmerovaná na Žabotovu ulicu. "Keď chcem zaparkovať, tak najprv polhodinu krúžim po okolí a nakoniec odstavím auto na tretej ulici. Tu by malo byť päť pruhov mestskej dopravy," pripomenul počas diskusie Bratislavčan zo Žabotovej ulice, ktorý primátorovi odovzdal aj spísané požiadavky jej obyvateľov. Budaj zase upozornil na svetelné pomery na ulici.

"Podľa prezentácie sa zdá, že pred budovami, kde je dnes voľná plocha a zeleň, sa zdvihne pomerne vysoký múr," komentoval. Svetlotechnické posudky na všetky budovy však už spoločnosť podľa Odzgana dopracovávala počas územného konania a aby dostala stavebné povolenie, musí ich splniť. "Ak by sme mali začať opäť rokovať s každým z obyvateľov, posunulo by nás to o tri až štyri roky dozadu," dodal. 

Bratislavčanom sa nepáčil ani pohľad na historickú budovu stanice. Nemá podľa nich význam, ak ju zakryjú vysokými budovami. Hotel vedľa nej bude mať totiž 10 poschodí. "Pred pár rokmi som mal pocit, že keď sa odkryje historická budova, bude to dominanta toho priestoru. Teraz je tam učupená," poznamenal ďalší z diskutujúcich. Podľa architektov projektu Ivana Marka a Václava Hlaváčka sa však budova nedá zväčšiť a treba teda vytvoriť dostatočný priestor na to, aby bola vnímaná. Podľa Dullu však developéri priniesli projekt s filozofiou zabrať verejné priestranstvo. "Predstaničné námestie zanikne, lebo tam už námestie nebude," dodal. 

Architekti tiež priznali, že náklady na infraštruktúru sa musia zaplatiť prevádzkou komerčných priestorov, preto historická budova nie je prioritná a bude jednou z posledných etáp. Využívať ju podľa nich nechcú ani železnice, bude sa teda chrániť ako pamiatkový objekt. 

Cestujúci električkou sa na stanicu dostanú tunelom až k terminálu. Peší však musia prejsť obchodným centrom. "To by som radšej šiel dnešným chodníkom, hoci je taký, aký je," podotkol jeden z Bratislavčanov. Podľa architekta Hlaváčka však projekt musí spĺňať nielen kritériá estetiky, funkcie, ale aj financií. Ak by Bratislavčan neprechádzal cez obchodný dom, asi by sme tu nesedeli, dodal Hlaváček s tým, že peší prejde rovnakú trasu, len ju prekoná pomerne pohodlne.

Vizualizáciu projektu Predstaničné námestie:

vizual 2.jpg
vizual 3.jpg
vizual 4.jpg

Pozrite si rozhovor s Romanom Odzganom -zástupcom developera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok