Su Ťij si so štvrťstoročným omeškaním prevezme Nobelovu cenu

SITA
29.5.2012 09:43

Najznámejšia barmská politička Aun San Su Ťij, ktorá dlhé roky strávila v domácom väzení, môže po viac ako dvoch desaťročiach prekročiť hranice svojej krajiny.

Svoje ostro sledované turné začína v utorok v susednom Thajsku, kde sa zúčastní na Svetovom ekonomickom fóre o Východnej Ázii. Su Ťij bola zatvorená medzi múrmi svojho domu dlhých 15 rokov a rodnú krajinu opustila naposledy v roku 1988. Jej cesta je ďalším dôležitým signálom o demokratizačných zmenách na Barme, kde dlhé roky vládla vojenská junta.

Su Ťij má neskôr v pláne aj návštevu Británie, kde 21. júna prednesie prejav pred oboma komorami parlamentu. Nositeľka Nobelovej ceny mieru pricestuje na britské ostrovy na pozvanie premiéra Davida Camerona.

Ešte predtým si šesťdesiatšesťročná Su Ťij prevezme v Osle s takmer štvrťstoročným omeškaním Nobelovu cenu mieru. Doteraz tak nemohla spraviť, pretože ju vojenská chunta držala v domácom väzení v Rangúne. Nobelova komisia zdôvodnila udelenie ceny Su Ťij jej "nenásilným zasadzovaním sa za demokraciu a ľudské práva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok