Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová 3D tlačiareň HP tlačí kovové súčiastky v sériovej výrobe

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť HP sa zamerala na 3D tlač kovových objektov v priemyselných objemoch a v kvalite automobilového priemyslu. Výsledkom sa stala technológia 3D tlače HP Metal Jet pre sériovú výrobu, ktorá je údajne až 50 krát rýchlejšia a výrazne lacnejšia ako existujúce metódy. V súčasnosti už prebiehajú prvé pilotné programy.

3D tlačiarenský systém HP Jet Metal pracuje na princípe využívania vrstiev jemného kovového prášku, ktorý je tlačovou hlavou presne rozprašovaný s pomocou spojovacích prostriedkov do želaných tvarov. Druhá vertikálna hlava rozprašuje ďalšiu vrstvu prášku medzi prechody, takže spojovacia hlava tlačiarne dokáže pracovať v oboch smeroch.

Keď tlačená vrstva vytvrdne, odparia sa všetky kvapaliny a roztok spojiva sa premení na tavné lepidlo. V ďalšom kroku sa odstráni prebytočný kovový prášok z tlačového kontajnera, ktorý sa môže opätovne použiť pre ďalšiu 3D tlač. Vo finále sa súčiastky spečú s teplotou až tesne pod bod tavenia v peci, kde spojivo spája kovové častice do jednej extrémne hutnej a pevnej časti. Po vychladnutí sa môžu ďalej opracovať, leštiť, striekať a inak upravovať.

3D tlačiarenský systém HP Jet Metal.

Táto technológia 3D tlače pritom umožní vytváranie extrémne zložitých súčiastok v krátkom čase a bez nutnosti opätovného spracovania kovu. Spočiatku bude 3D tlačiareň HP Metal Jet tlačiť iba súčiastky z nehrdzavejúcej ocele, no vývojári sa zaoberajú aj inými kovmi, či by boli vhodné pre tento proces sériovej výroby.

3D tlačiarenský systém HP Metal Jet bude stáť pod 400 000 dolárov a jeho maximálny výrobný objem pre tlačené súčiastky je 430 x 320 x 200 mm. Spoločnosť HP už spustila aj dva pilotné programy. Spoločnosť Parmatech používa Metal Jet pre výrobu zdravotníckych pomôcok, zatiaľ čo spoločnosť GKN Powder Metallurgy vyrába diely pre automobilové a priemyselné giganty ako sú Volkswagen a Wilo.

V roku 2019 chce HP spustiť výrobnú službu, ktorá umožní zasielať 3D návrhy súčiastok, ktoré budú spoločnosti Parmatech a GKN tlačiť v priemyselných objemoch. Samostatné tlačiarne by sa mali začať distribuovať v roku 2020 s plánom pre „širokú dostupnosť v roku 2021.“

Inovatívna radiaca páka pre Volkswagen vyrobená 3D tlačiarňou HP Metal Jet.

Funkčná kovová súčiastka vytlačená 3D tlačiarňou HP Metal Jet.