Zadržali Slováka, ktorý mal chystať teroristický útok

TA3 SITA
14.9.2018 08:47

Česká polícia zadržala radikálneho moslima, ktorý mal v byte chemikálie a návody na výrobu bomby. Pôvodom je Slovák. Dominik, ktorý na islam prestúpil pred tromi rokmi, vystupuje pod menom Abdul Rahman. Je prvým islamským fanatikom v Česku, ktorého zatkla polícia a viní ho z prípravy bombového teroristického útoku.

Zadržali Slováka, ktorý mal chystať teroristický útok
ČTK

"Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých." Vyhrážky, ktoré na sociálnej sieti zdieľal Dominik K., pôsobili na prvý pohľad znepokojujúco. Keď mladý muž konvertoval na islam, chodil oblečený ako vojak a zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, symbolom oddanosti bojovníkov Islamského štátu. Podozrenie sa potvrdilo, keď kriminalisti u neho doma vykonali prehliadku.

Podľa zistení MF DNES našli chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, ako ju pripevniť na telo a na automobil. Muž prijal islam v roku 2015 a je praktizujúcim moslimom. Policajti sú však presvedčení, že sa prikláňa k radikálnemu islamu a väzbu navrhli, pretože mali obavy, že svoj plánovaný teroristický čin v mene džihádu dokončí.

Obvinený to odmieta a obhajuje sa, že chcel z chemikálií robiť ohňostroj. "Všetky chemikálie nájdené v mojom byte, mali slúžiť na domácu výrobu zábavnej pyrotechniky na oslavy Silvestra a Nového roka, čo môže preukázať moja rodina a priateľ z detstva," obhajuje sa v spise. Polícia ale považuje takéto vysvetlenie za chatrné. "Chemikálie mali slúžiť na výrobu zbraní, nie pyrotechniky. Ako moslim Nový rok neoslavuje," upozorňujú kriminalisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok