Nebezpečný hurikán Florence udrel na USA, pomaly postupuje

TA3 TASR
14.9.2018 10:59

Stena oka hurikánu Florence zasiahla pobrežie amerického štáty Severná Karolína. O 04.00 h ráno miestneho času bolo oko hurikánu 45 kilometrov od mesta Wilmington v Severnej Karolíne a postupuje rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu.

Hurikán zoslabol, varovanie platí

Florence zoslabol na hurikán prvej kategórie s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Stredisko však ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Bez elektriny už v oblasti zostalo viac než 80.000 ľudí a ďalších 12.000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch. Na pobreží Severnej Karolíny zaznamenali deväťmetrové vlny a voda z Atlantiku zaplavila ulice na pobreží.

Tisícky ľudí bez elektriny

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach.

Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok