Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Videokamera Canon XF705 s podporou formátu novej generácie XF-HEVC

Videokamera Canon XF705 s podporou formátu novej generácie XF-HEVC
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon uviedla najnovší prírastok do svojho radu profesionálnych videokamier XF – novú vlajkovú loď XF705. Videokamera využíva súborový formát novej generácie XF-HEVC a vie na pamäťovú kartu SD robiť záznam v rozlíšení 4K UHD pri snímkovej frekvencii 50p s desaťbitovým vzorkovaním 4:2:2.

Vďaka spojeniu snímača CMOS typu 1,0 s obrazovým procesorom DIGIC DV6 sa XF705 môže pochváliť veľmi nízkym šumom, vysokou citlivosťou, hĺbkou ostrosti typickou pre tradičné filmové zábery aj výstupy v mimoriadnej kvalite a pôsobivými detailmi. Nová videokamera prináša aj lepšiu podporu práce s vysokým dynamickým rozsahom a celkom zásadne tak vylepšuje workflow pre HDR produkciu v rozlíšení UHD.

Všestranné možnosti

 

Videokamera XF705 podporuje súborový formát XF-HEVC vyvinutý priamo spoločnosťou Canon, ktorý pre kompresiu videa využíva kodek HEVC (High Efficiency Video Codec) a multimediálne dáta zapuzdruje do kontajnera podľa štandardu MXF (Material eXchange Format). HEVC využíva najnovšiu kódovaciu technológiu, ktorá je približne dvakrát efektívnejšia než bežne používaný H.264/AVC a vďaka formátu XF-HEVC je tak spracovanie dát v rozlíšení 4K UHD podstatne jednoduchšie.

Canon XF705 vie vytvoriť interný záznam s vysokým dynamickým rozsahom ako vo formáte Hybrid Log Gamma (HLG), tak aj Perceptual Quantisation (PQ). Pre prácu s vysokým dynamickým rozsahom je k dispozícii množstvo asistenčných funkcií, ktoré zvyšujú a uľahčujú kontrolu nad expozíciou. Pri internom HDR zázname na pamäťovú kartu SD je možné súčasne posielať na výstup aj signál so štandardným dynamickým rozsahom.

Súčasťou najnovšieho modelu je aj pokročilé rozhranie podľa štandardu 12G-SDI, ktorý umožňuje prenášať signál vo vysokej kvalite a nekomprimovanom rozlíšení UHD pri snímkovej frekvencii 50p po jedinom SDI kábli. Za výrazným zjednodušením HDR produkcie vo 4K UHD rozlíšení stojí aj podpora IP streamovania vo formáte HEVC.

Videokamera Canon XF705.

Bezproblémové natáčanie

 

Canon XF705 sa môže pochváliť väčším snímačom CMOS typu 1,0 aj systémom automatického zaostrovania s duálnymi pixelmi CMOS, teda technológiami, vďaka ktorým je zaostrovanie veľmi presné aj rýchle. Používatelia určite ocenia možnosť zaostrovať jednoduchým dotykom na dotykovom displeji aj podporu zaostrovania s detekciou tváre alebo so sledovaním objektu. Navyše nechýba ani prepracovaný grafický sprievodca, ktorý zjednodušuje ručné doladenie zaostrenia.

V prípade novej videokamery sa môžu autori snímok spoľahnúť na špičkovú optiku v podobe širokouhlého objektívu série L, ktorý je určený pre rozlíšenie 4K a ponúka 15-násobný optický zoom pri ohniskovej vzdialenosti 25,5 mm, svetelnosť f/2,8 i vysoko účinnú stabilizáciu obrazu. Tri nezávislé krúžky s koncovými zarážkami zaisťujú vysokú mieru manuálneho ovládania a práca s týmto všestranne použiteľným objektívom je tak veľmi pohodlná a presne zodpovedá požiadavkám profesionálnych používateľov.

(Zdroj: Tlačová správa Canon)