Víťazom 16. etapy Vuelty je Dennis, Sagan stratil vyše 5 minút

TA3 TASR
11.9.2018 18:31

Víťazom utorňajšej 16. etapy cyklistických pretekov Okolo Španielska, ktorou bola individuálna časovka na 32 km zo Santillana del Mar do Torrelavegy, sa stal Austrálčan Rohan Dennis.

Dvadsaťosemročný rodák z Adelaide dosiahol na španielskych cestách druhý tohtoročný etapový triumf, jeho korisťou sa predtým stal 8-kilometrový prológ v Malage. V jazde proti chronometru zaznamenal Dennis čas 37:57 min, tímový kolega Američan Joey Rosskopf za ním zaostal o 50 sekúnd, na treťom mieste skončil s rovnakou stratou Španiel Jonathan Castroviejo zo Sky. Brit Simon Yates z tímu Mitchelton-Scott si upevnil pozíciu lídra celkového poradia, pred domácim matadorom Alejandrom Valverdem má 33-sekundový náskok.

Jediný slovenský pretekár v štartovom poli Peter Sagan stratil na víťaza 5:16 min a klasifikovali ho na 107. priečke, v celkovom poradí mu patrí 124. miesto. Od zvlnenej časovkárskej trate sa očakávalo, že môže vytvoriť väčšie rozdiely ako horské etapy v itinerári podujatia. V slnečnom počasí tieto predpoklady do bodky potvrdil Dennis, ktorý deklasoval konkurenciu na čele s časovkárskymi spolufavoritmi Victorom Campenaertsom a Castroviejom.

16. etapa (Santillana del Mar - Torrelavega, časovka jednotlivcov na 32 km): 1. Rohan Dennis (Austr./BMC) 37:57 min, 2. Joey Rosskopf (USA/BMC), 3. Jonathan Castroviejo (Šp./Sky) obaja + 50 s, 4. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto NL-Jumbo), 5. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) obaja + 51, 6. Enric Mas Nicolau (Šp./Quick-Step) + 1:03 min, 7. Nelson Oliveira (Port./Movistar) + 1:05, 8. Laurens De Plus (Belg./Quick-Step) + 1:07, 9. Simon Geschke (Nem./Sunweb), 10. Kasper Asgreen (Dán./Quick-Step) obaja + 1:10 ..., 107. Peter SAGAN (Bora-Hansgrohe) +5:16 min

Na prvom meranom úseku sa k nemu dokázal priblížiť z jazdcov v prvej desiatke celkovej klasifikácie akurát Michal Kwiatkowski, poľskému pretekárovi však v ďalšom priebehu došli sily a výraznejšie zaostal. Dennisa sa prekvapujúco snažil ohroziť Steven Kruijswijk. Holanďan bol na prvom medzičase dokonca o päť sekúnd rýchlejší, napokon sa musel uspokojiť so štvrtým miestom, v priebežnom poradí sa však posunul na tretiu pozíciu za Valverdeho. V stredu čakala na cyklistov 157 km dlhá kopcovitá etapa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok