Taliansko kritizujú pre migrantov. Je to nespravodlivé, tvrdí Milanesi

TA3 TASR
11.9.2018 16:16

Taliansko sa ostro ohradilo voči kritike komisárky OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej, ktorá pre situáciu ohľadom migrantov poslala na Apeninský polostrov špeciálny tím. Bývalá čilská prezidentka vyhlásila, že odopierať utečencom ich základné práva nie je dlhodobým riešením.

Ostrá reakcia ministra

Povedať, že Taliansko má problém s rasizmom, je "nenáležité, nepodložené a nespravodlivé", uviedlo talianske ministerstvo zahraničných vecí. Nová šéfka Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová totiž v pondelok povedala, že plánuje "poslať do Talianska svoj tím na posúdenie údajného prudkého nárastu násilných činov a rasizmu voči migrantom, osobám afrického pôvodu a Rómom".

Tieto poznámky však vyvolali ostrú reakciu talianskeho ministra vnútra a vicepremiéra Mattea Salviniho, ktorý pohrozil odvetným znížením talianskych financií pre OSN. "Taliansko poskytuje v príspevkoch viac než 100 miliónov eur ročne. Spolu so spojencami budeme preto uvažovať o užitočnosti ďalšej podpory mrhania, sprenevery a kradnutia v organizácii, ktorá chce Talianov poúčať, zatiaľ čo sama zahŕňa členské štáty, kde je zavedené mučenie a trest smrti," citovala Salviniho agentúra ANSA.

Zdôraznili pomoc krajinám

Talianske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení už túto výzvu však nezopakovalo. Namiesto toho zdôraznilo úsilie Talianska pri záchrane migrantov na mori, jeho pomoc africkým krajinám i výzvy Ríma na väčšie zapojenie sa EÚ i OSN pri riešení migračnej krízy v Stredozemnom mori.

Od vymenovania novej vlády 1. júna Taliansko zreteľne sprísnilo svoju migračnú politiku a prakticky zakázalo prístup záchranným plavidlám do svojich prístavov, zatiaľ čo Salvini neustále používa tvrdú protiimigračnú rétoriku. Rezort diplomacie uviedol, že Taliansko je "hrdé" na to, že medziročné zredukovalo úmrtia migrantov v Stredozemnom mori o 52 percent a za uplynulých 12 mesiacov sa mu početnosť príchodov migrantov na člnoch podarilo znížiť na 80 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok