Po masakre v Húlá vypukli protesty

TA3, TASR
27.5.2012 20:48

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes oznámil, že predvolá najvyššie postaveného sýrskeho diplomata v Británii za útok na zoskupenie miest a dedín s názvom Húlá, pri ktorom zahynulo niekoľko desiatok ľudí, vrátane detí.

Hague uviedol vo vyhlásení, že požiada šéfa sýrskeho veľvyslanectva, aby prišiel v pondelok na stretnutie s politickým riaditeľom britského ministerstva zahraničných vecí Geoffreym Adamsom. Hague dodal, že Adams "jasne vyjadrí naše odsúdenie akcií, ktoré podniká sýrsky režim".


Útok, ku ktorému došlo v piatok 25. mája v mestskej aglomerácii Húlá severozápadne od centrálneho mesta Homs, bol jedným z najkrvavejších počas 15-mesačného povstania v Sýrii. OSN informovala, že celkovo tam zahynulo najmenej 90 ľudí, vrátane 32 detí vo veku do desať rokov. Podľa opozičných sýrskych aktivistov tam prišlo o život vyše 109 civilistov.


Sýrske sily dnes v hlavnom meste Damask zastrelili najmenej dvoch mužov na protestoch proti piatkovej masakre v Húlá v centrálnej provincii Homs. Oboch mužov zabili v okrajových štvrtiach Damasku, Jaldá a Dárajá, ktoré sú domovom tisícov utečencov. Tí ušli pred brutálnymi zásahmi vládnych síl v provincii Homs.
Jedným zo zabitých je 22-ročný mladík, ktorý sa nachádzal v dave 2000-3000 ľudí, pochodujúcich po štvrti Jaldá na južnom okraji metropoly. Zasiahol proti nim politický oddiel tajnej služby. Neskôr na pohrebe mladíka sa zúčastnili stovky ľudí, ktorí skandovali heslo "Ľud chce pád režimu!"


"Pohreb sa zmenil na ďalšiu demonštráciu proti režimu a na podporu Homsu," uviedol opozičný aktivista.
Sýria, ktorá čelí silnejúcemu hnevu sveta za masaker v Húlá, dnes z neho obvinila povstalcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok