Zdieľané bicykle v Bratislave zničili vandali, o službu ale je záujem

TA3 TASR
10.9.2018 09:54

O službu zdieľaných bicyklov - bikesharing v Bratislave je záujem. Od jej spustenia v piatok sa do nej zaregistrovalo 6500 ľudí a takmer všetci si zakúpili aspoň jeden program. Užívatelia na bicykloch počas víkendu absolvovali viac ako 5500 jázd. Úradovali však aj vandali, ktorí poškodili osem bicyklov, ich počet však môže byť ešte vyšší.

Zdieľané bicykle v Bratislave zničili vandali, o službu ale je záujem
SITA/Braňo Bibel

Počas minulého víkendu bolo v bratislavských uliciach zhruba 200 žltých bicyklov z 550, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii. "Ich počet sa prispôsobil prvým dňom prevádzky a reálne sa otestovala ich logistika. V nasledujúcom období budú bicykle ďalej postupne pribúdať. Užívatelia si ich podľa dostupnosti môžu požičať na niektorej zo 73 dokovacích staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke," informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Počas uplynulých dní bola najvyťaženejšia dokovacia stanica bikesharingu na Pribinovej ulici pri tunajšom obchodnom centre.

Bicykle pre bikesharing boli skonštruované pre časté použitie rôznymi skupinami užívateľov a mali by odolať aj hrubšiemu zaobchádzaniu. Napriek tomu sa hneď v prvých dňoch objavili prípady ich vedomého poškodzovania, napríklad pedálov či pneumatík. Prevádzkovatelia služby na sociálnej sieti informovali, že poškodených bolo osem bicyklov, no ich celkový počet môže byť aj vyšší.

"Zatiaľ máme informácie, že niekto polámal prehadzovačky, výstuže, odmontoval pedále a podobne. Väčšinou sú to ľudia neprajníci, ktorí bicykle ničia zadokované v stanici," uviedli na sociálnej sieti. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že polícia dokovacie stanice bikesharingu monitoruje, napriek tomu vyzval ľudí, aby volali políciu, ak budú svedkami ničenia bicyklov.

Užívatelia by mali vždy pred použitím zdieľaného bicykla skontrolovať jeho technický stav, najmä schopnosť jazdy a funkčnosť bŕzd. Ak je bicykel poškodený a nemôže sa používať, poruchu je potrebné nahlásiť na infolinku 0259505950 alebo prostredníctvom internetovej stránky slovnaftbajk.sk. Servisná spoločnosť následne zabezpečí opravu bicykla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok