Výsledky volieb vo Švédsku sú tesné, polepšili si protiimigrační demokrati

TA3 TASR
9.9.2018 22:16

Vládni sociálni demokrati švédskeho premiéra Stefana Löfvena zaznamenali najhorší volebný výsledok za uplynulé desaťročia. Protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorá nie je súčasťou opozičnej aliancie, je zatiaľ na treťom mieste. Vyplýva to z výsledkov, ktoré zverejnila švédska volebná komisia po sčítaní takmer 85 percent odovzdaných hlasov.

Volebná komisia oznámila, že sociálni demokrati zostávajú najsilnejšou stranou a získali 28,2 percenta hlasov. Za nimi nasleduje Umiernená strana (M) so 19,7 percentami. Na treťom mieste skončila pravicovo-populistická strana Švédski demokrati, ktorí získali 17,7-percentnú podporu.

Podľa agentúry AP je teda nepravdepodobné, že by jeden z hlavných blokov - stredoľavá vládna koalícia a aliancia strán pravého stredu - mal v parlamente väčšinu.

Strany súčasnej vládnej koalície pod vedením Löfvenových sociálnych demokratov i konkurenčný tábor vedený stredopravou Umiernenou stranou však uviedli, že so Švédskymi demokratmi ako s potenciálnym koaličným partnerom odmietajú spolupracovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok