Funkčné obdobie šéfa polície ostane otvorené, vyhlásil premiér

TA3 TASR
9.9.2018 13:31

Funkčné obdobie nového prezidenta Policajného zboru ostane zatiaľ otvorené. V našej diskusnej relácii to uviedol predseda vlády Peter Pellegrini s tým, že vláda bude v stredu schvaľovať novelu zákona o Policajnom zbore a nové pravidlá výberu policajného prezidenta bez určenia funkčného obdobia.

Prioritou je kvalitný odborník

"Do parlamentu pošleme neutrálny návrh, aby medzi prvým a druhým čítaním vznikol priestor na debatu, či a v akej dĺžke má byť funkčné obdobie šéfa polície,“ ozrejmil Pellegrini. Premiér opätovne zdôraznil, že prioritou pri výbere nového policajného prezidenta nemá byť procesný postup, ale to, aby výber vygeneroval kvalitného odborníka. "Dôležité je, aby sme vybrali dobrého a morálneho človeka, ktorý si bude dobre robiť svoju prácu. A nech je potom vo svojej funkcii aj 25 rokov,“ zdôraznil Pellegrini.

V diskusnej relácii sa tiež vyjadroval k návrhu zmien na výber ústavných sudcov. Priznal, že turbulentná diskusia i oponentné názory môžu napokon dospieť do situácie, keď bude hroziť, že noví sudcovia zvolení nebudú a Ústavnému súdu bude hroziť znefunkčnenie. Pellegrini však uistil, že k takejto situácii reálne nedôjde.

Okresanie výrokovej imunity?

"Za vládu môžem povedať, že budeme pozorne sledovať situáciu okolo výberu ústavných sudcov, a ak by hrozilo znefunkčnenie ÚS, s parlamentom prijmeme opatrenia na zamedzenie takéhoto stavu," vyhlásil premiér. V prípade samotného návrhu vidí medzi prvým a druhým čítaním v parlamente ešte priestor na diskusiu a prípadnú modifikáciu predloženej verzie. "Návrh však sprísňuje doterajší systém a znamená kvalitatívny posun," zdôraznil premiér.

V súvislosti s prípadnými ústavnými zmenami je Pellegrini i pozitívne naklonený myšlienke, aby sa do základného zákona dostalo znovu okresanie výrokovej imunity. "Nemalo by byť nikomu dovolené, aby slobodu slova zneužíval na výroky, ktoré popierajú holokaust, základné ľudské práva, šíria neznášanlivosť a nevraživosť,“ zdôraznil. Smer-SD je podľa neho pripravený takýto návrh podporiť. "Odmietanie xenofóbie, extrémizmu a rasovej neznášanlivosti je v základnej programovej výbave Smeru, nemáme problém niečo také podporiť,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok