Šampiónkou US Open je Osaková, finále poznačil konflikt

TA3 TASR SITA
9.9.2018 00:06

Naomi Osaková sa stala prvou japonskou tenisovou grandslamovou šampiónkou v histórii. Vo finále dvojhry na US Open zvíťazila ako nasadená dvadsiatka nad šesťnásobnou newyorskou šampiónkou Američankou Serenou Williamsovou 6:2, 6:4.

Dvadsaťtrinásobná víťazka podujatí veľkej štvorky v druhom sete v návale frustrácie rozbila raketu a empajrový rozhodca Carlos Ramos ju potrestal odňatím fiftínu, Po ďalších protestoch bývalá svetová jednotka stratila gem a Osaková sa ujala vedenia 5:3. Japonka už šancu na titul z rúk nepustila. Z New Yorku si odnáša prémiu 3,8 milióna dolárov pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA.

Serena Williamsová nevyužila šancu stať sa štvrtou tenistkou v Open ére, ktorá po materskej prestávke vybojovala grandslamovú trofej. Mama ročnej dcérky Alexis Olympie absolvovala vlani v septembri komplikovaný pôrod, bola v ohrození života a musela sa podrobiť urgentnej operácii, V priebehu desiatich mesiacov sa dokázala vrátila medzi špičku, no v júlovom finále Wimbledonu nestačila na Nemku Angelique Kerberovú a na treťom grandslamovom turnaji po comebacku na Osakovú.

Mladšia zo sestier Williamsových v úvodnom geme otočila z 0:30 a udržala si podanie, Osaková však v ďalších minútach získala päť gemov za sebou a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Japonka hrala rýchlo a agresívne, výborne podávala a mala navrch aj v dlhších výmenách. Američanka dostala už v prvom sete varovanie za nepovolený koučing. V druhom dejstve za stavu 2:1 prelomila podanie Osakovej, no následne po dvoch dvojchybách stratila servis a zdemolovala raketu. Od empajrového rozhodcu dostala penalizáciu a po ďalších protestoch za stavu 3:4 jej odobrali gem. Američanka si so slzami v očiach v ďalšej hre udržala servis, no Osaková už dotiahla zápas do úspešného konca. Serena Williamsová po skončení duelu nepodala Ramosovi ruku.

Naomi Osaková (Jap.-20) - Serena Williamsová (USA-17) 6:2, 6:4, za 79 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok