Lipšic v KDH končí, zo strany neodchádza sám

TA3, TASR
27.5.2012 15:57

Exminister Daniel Lipšic a poslankyňa Jana Žitňanská oznámili vystúpenie z Kresťanskodemokratického hnutia. K novej strane sa nechceli konkrétnejšie vyjadriť.

"Zajtrajším dňom sa vzdám funkcie podpredsedu KDH a odchádzam z KDH aj ako člen," povedal Lipšic. Prekážajú mu aj kauzy pravice, ktorá podľa neho pripomína potápajúcu sa loď.
Lipšic ani Žitňanská však neoznámili odchod z politiky. "Budeme sa snažiť získavať v najbližších týždňoch a mesiacoch podporu. Budeme chodiť medzi ľudí z rôznych strán aj mimo strán a pokiaľ bude mať naša vízia krajiny, kde štát a politici chránia slušných ľudí a nie oligarchov, úspech, tak sa budeme snažiť o podporu," povedal Lipšic. "Chceme urobiť všetko preto, aby sa pravica zmenila, aby nebola len svetom širokých lakťov a hroších koží," povedala Žitňanská.


Lipšic tvrdí, že súčasná slovenská pravica je v troskách. "Nemáme víziu. Pred desiatimi rokmi to bola pravica, ktorá prinášala témy, ľavica len reagovala a bola akoby dve úrovne pod nami. Dnes je to skoro naopak. Dnes prináša témy ľavica a pravica len reaguje a maximálne len obhajuje reformy spred 10 rokov. To nestačí," upozornil politik.
Zdôraznil, že aj vlády pravice boli sprevádzané škandálmi a kauzami. "V roku 2010 pravica akoby zázrakom znovu vyhrala a mnohí si mysleli, že korupcia môže pokračovať. No v marci prišlo vytriezvenie. Voliči nebudú zase voliť menšie zlo, lebo je menšie, chcú voliť niekoho, kto im dá víziu, nádej a sen," povedal.


Podľa jeho slov každý človek sníva nejaký sen o svojej rodine, svojich deťoch, práci, ale aj o komunite. "Sen je vždy to, čo chceme zmeniť k lepšiemu. Sen o Slovensku je, že by malo byť krajinou, kde štát a politici pomáhajú a chránia slušných ľudí, a nie oligarchov. SR je rozparcelovaná oligarchami, ktorí ovládajú justíciu a mnohé politické strany. Akoby silní a mocní tohto sveta mali na Slovensku navrch pred mlčiacou väčšinou, pred slušnými. Slovensko je na križovatke," uviedol.


Lipšic je presvedčený, že SR mala v osobe Ivety Radičovej najprincipiálnejšiu premiérku. "Tá odchádza z politiky, lebo je znechutená a frustrovaná a ja ju ľudsky chápem. To je jedna z ciest, cesta rezignácie na sen. Ale muž za svoj sen musí bojovať. Môže prehrať a často aj prehrá, ale odchádzať z boja len pre obavu z prehry, nie je správne," upozornil. Lipšic sa domnieva, že na Slovensku okrem iného treba zmeniť volebný systém, systém referenda a je potrebná aj priama voľba sudcov a prokurátorov.


O založení novej strany Lipšic zatiaľ nehovorí. "Chceme pre náš sen získať podporu a ak ju dostaneme, tak sa potom budeme uchádzať o podporu. Najbližšie týždne a mesiace ale chceme venovať stretnutiam a diskusiám aj o tom, či naše snívanie má podporu a či rezonuje," zopakoval.


Na otázku, prečo sa jeho sen nedal realizovať v rámci KDH, odvetil, že to bolo vzájomné trápenie. "Žiadal som víziu, no zdalo sa mi, že to budú len spory, hádky a dohadovanie sa. Toho majú ľudia plné zuby. Ale KDH želám úprimne všetko dobré," povedal.
Žitňanská zdôraznila, že spolu s Lipšicom nechcú len stranu pre stranu. "Nepotrebujeme funkciu, chceme priniesť nádej a možnosť snívať a realizovať tento sen. Je to o tom, či ľudia budú chcieť a ak ten dopyt bude, budeme reagovať," avizovala.


Lipšic ani Žitňanská sa poslaneckého mandátu v NR SR nevzdajú. "Rozhodli voliči, dôvod na vzdanie mandátu nevidíme," povedali. Lipšic však opustí kreslo šéfa Výboru NR SR na kontrolu SIS a ponúkne ho KDH. Na otázku, či si nemyslí, že svojím rozhodnutím spôsobuje ďalšie trieštenie pravice, odvetil protiotázkou, či má niekto pocit, že situácia v pravici môže byť ešte horšia ako v súčasnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok