V Bratislave spustili zdieľanie bicyklov. Pozrite si, ako funguje

TA3
7.9.2018 12:52

Obyvatelia aj návštevníci hlavného mesta sa dočkali. Bratislava spustila očakávanú celomestskú službu zdieľania bicyklov Slovnaft BAjk. Ide o reakciu na úspešné systémy, ktoré fungujú v európskych metropolách aj na zlú dopravnú situáciu, ktorá trápi mesto po konci letných prázdnin. Bicykle je možne používať prakticky zadarmo. Pozrite sa, ako by mala služba fungovať.

V Bratislave spustili zdieľanie bicyklov. Pozrite si, ako funguje
Hlavné mesto SR

Po Paríži, Viedni a Barcelone aj u nás

V Bratislave sa spustila služba zdieľaných bicyklov Slovnaft BAjk. Nová forma verejnej dopravy prinesie rýchlejšiu a cenovo výhodnú prepravu po hlavnom meste. Spoločný projekt hlavného mesta a spoločnosti Slovnaft slávnostne spustili primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a CEO spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó.

„Po Paríži, Viedni alebo Barcelone má už aj Bratislava svoj bikesharing. Naše mesto sa tak zaradí k viac ako 30 krajinám, kde túto alternatívnu, ekologickú a rýchlu formu mestskej dopravy poskytujú. Som rád, že naše úsilie prinieslo kvalitný a moderný systém požičiavania bicyklov, ktorý budú Bratislavčania a návštevníci mesta využívať aj v ďalších rokoch,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.   

V úvode 550 bicyklov a 73 staníc

V úvodnej nábehovej fáze bude k dispozícii 550 smart bicyklov na 73 dokovacích staniciach. Počet bicyklov aj dokovacích staníc sa bude v nasledujúcich týždňoch postupne zvyšovať. Celkovo by malo byť počas rok trvajúcej pilotnej prevádzky v uliciach 750 bicyklov a 90 staníc v štyroch mestských častiach – Starom Meste, Novom Meste, Ružinove a Petržalke. Miesta staníc boli vybrané tak, aby bolo možné čo najjednoduchšie napojenie užívateľov na cyklotrasy a prestupy v rámci využívania bratislavskej mestskej hromadnej dopravy. Dokovacie stanice sú rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov. Lokality sa môžu priebežne meniť v závislosti od záujmu užívateľov o službu.

Bicykle pre Slovnaft BAjk boli vyrobené v Európskej únii podľa požiadaviek oboch partnerov projektu. Každý bicykel obsahuje okrem zabudovaného počítača aj GPS, vďaka ktorému bude neustále monitorovaný. Špeciálny hliníkový rám zabezpečuje nižšiu váhu bicykla, a tým aj komfortnejšiu jazdu. Spevnené pneumatiky sú odolnejšie voči defektu a aj v prípade ich poškodenia dokážu užívateľa prepraviť na niekoľko stoviek metrov, aby dokázal bicykel vrátiť na jednu zo staníc. Každý bicykel bol pred uvedeným do prevádzky otestovaný.

Cena za použitie bratislavského bikesharingu bude v prvých mesiacoch jedno euro. Za túto symbolickú sumu získa každý užívateľ neobmedzený počet jázd v trvaní do 30 minút a kredit 1 euro na úhradu platby za jazdu nad rámec voľných minút. Bicyklovanie je po vyčerpaní voľných minút spoplatnené sumou 12 centov za každých ukončených 6 minút jazdy.

Najprv sa treba zaregistrovať

Používanie bicyklov je jednoduché a užívateľsky komfortné. Pred požičaním bicykla je potrebné zaregistrovať sa na stránke www.slovnaftbajk.sk a uhradiť sumu 1 euro. Následne záujemca obdrží mailom a SMS 8-miestny PIN kód slúžiaci k odomknutiu bicykla. S týmto kódom si môže následne zapožičať voľný bicykel a vrátiť ho na ktorúkoľvek dokovaciu stanicu Slovnaft BAjk.

„Spustením systému zdieľania bicyklov Slovnaft BAjk vstupujeme do nového segmentu podnikania a napĺňame tak stratégiu našej spoločnosti ponúknuť zákazníkom aj iné, inovatívne služby. Všetkých ľudí – cyklistov, chodcov aj vodičov by som chcel vyzvať, aby k sebe boli ohľaduplní a správali sa k sebe s rešpektom v záujme čo najväčšej bezpečnosti na cestách,“ uviedol generálny riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó.

Po ukončení rok trvajúcej pilotnej prevádzky obaja partneri projekt vyhodnotia a zvážia rozšírenie služby zdieľania bicyklov aj do ďalších mestských častí Bratislavy. Slovnaft do bikesharingu v hlavnom meste investoval 1,5 milióna eur, hlavné mesto približne 500 000 eur.

Ako to funguje?

1. Zaregistrujte sa na www.slovnaftbajk.sk alebo prostredníctvom aplikácie Slovnaft BAjk.

2. Vyberte si z ponuky programov a zaplaťte platobnou kartou prostredníctvom online platby.

3. SMS správou dostanete PIN kód. Zadajte ho na číselnú klávesnicu vybraného bicykla. Ak už máte predplatený program, zadajte váš PIN kód na číselnú klávesnicu vybraného bicykla.

4. Po odomknutí bicykla pred začiatím jazdy skontrolujte jeho technický stav. Ak je poškodený, nejazdite na ňom a do 2 minút ho vráťte na pôvodné miesto. Čas nájmu sa vám tak nezapočíta a nepodlieha úhrade. Poškodenie nahláste prostredníctvom slovnaftbajk.sk alebo aplikácie.

Zdroj: Slovnaft BAjk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok