Armádu posilnia Zuzany 2 za 175 miliónov, vyrobí ich štátna firma

TA3 SITA
6.9.2018 13:47

Štátny podnik Konštrukta-Defence do roku 2022 vyrobí pre ozbrojené sily 25 modernizovaných delostreleckých systémov Zuzana 2 v hodnote do 175 miliónov eur. Ich nákup schválila v máji vláda. Slovenský obranný priemysel zabezpečí aj výrobu 88 bojových obrnených vozidiel, pričom cena jedného bude nižšia ako štyri milióny eur.

Na pôde podniku Konštrukta Defence v Dubnici nad Váhom o tom informoval minister obrany Peter Gajdoš. Ozbrojené sily tak podľa neho zabezpečia podporu domáceho obranného priemyslu a obnovu zbrojárskej výroby na Považí.

Minister Gajdoš je presvedčený, že produkty slovenských zbrojárskych podnikov budú úspešné aj na zahraničných trhoch. Podľa generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva obrany Jána Hoľka je o zbraňový systém Zuzana 2 už teraz veľký záujem v zahraničí.

V podnikoch skupiny DMD group na Považí takáto produkcia zvýši zamestnanosť o 150 -300 ľudí a v dodávateľských spoločnostiach o ďalších päťsto ľudí. Keďže podniky potrebujú kvalifikovaných strojárskych pracovníkov, Hoľko predpokladá, že ich získajú z iných podnikov, napríklad aj automobiliek, alebo si ich pripravia v spolupráci so strednými školami.

Do obranného priemyslu by ich mala prilákať stabilita a aj plat. Ako príklad uviedol opravárenský podnik LOT Trenčín, kde priemerný plat presahuje tisíc eur a fluktuácia je tam na veľmi nízkej úrovni. Podniky DMD Group budú podľa generálneho riaditeľa Vladimíra Ďuriša potrebovať predovšetkým technológov a konštruktérov, čo sú momentálne vo všeobecnosti nedostatkové odbornosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok