Po ničivom tajfúne udrelo zemetrasenie, z Japonska hlásia obete

TA3 TASR
6.9.2018 06:40

Japoncov sužuje jedna katastrofa za druhou. Krajinu po najničivejšom tajfúne za posledných 25 rokov postihlo silné zemetrasenie. Vyžiadalo si najmenej osem mŕtvych a stovky zranených. Po otrasoch, ktoré postihli severojaponský ostrov Hokkaidó, zostali takmer tri milióny domácností zostali elektriny.

Desiatky nezvestných

Hovorca japonskej vlády zatiaľ potvrdil osem obetí s tým, že pokračuje pátranie po ďalších nezvestných osobách. V horskej oblasti v blízkosti epicentra pri meste Tomakomai zaznamenali asi desať zosuvov pôdy, ktoré zavalili viacero domov, poľnohospodárskych objektov a ciest. Podľa správ japonskej verejnoprávnej televízie NHK utrpelo zranenia takmer 300 ľudí. Nezvestné sú ďalšie desiatky ľudí.

V dôsledku výpadku elektriny na celom ostrove zostalo bez elektriny vyše 2,9 milióna domácností, práce na obnovení dodávok stále pokračujú. Blackout postihol aj jadrovú elektráreň Tomari; prevádzku tamojších troch reaktorov museli zaistiť záložné dieselové generátory. K úniku rádioaktivity nedošlo.

Pomáha aj armáda

Japonská vláda zriadila krízový štáb a na Hokkaidó vyslala 25.000 príslušníkov armády a ďalšieho personálu, ktorý má pomôcť pri záchranných prácach a poskytovaní pomoci.

Zemetrasenie narušilo aj cestnú, železničnú a leteckú dopravu. Letiská na ostrove museli prerušiť svoju prevádzku a mnohé cesty zostali neprejazdné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok