Do druhého piliera má ísť podľa Richtera najviac 5 percent

SITA
26.5.2012 15:16

Výška odvodov, ktoré po dôchodkovej reforme budú plynúť do druhého piliera, by mala byť najviac päť percent z hrubej mzdy zamestnanca. Takúto predstavu dnes v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy sformuloval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Do druhého piliera má ísť podľa Richtera najviac 5 percent
SITA

Odvody budú znížené najmenej do roku 2016, Richter si však vie predstaviť aj schválenie ústavného zákona, ktorý by takýto stav zakonzervoval "na večné časy".

Ministerstvo podľa Richtera zvažuje, že sa prikloní k poľskému alebo českému modelu. V Česku prúdia do druhého piliera tri percentá zo mzdy a ďalšie dve percentá si poistenci odvádzajú z vlastných zdrojov. V Rade solidarity a rozvoja sú v hre zatiaľ tri alternatívy reformy druhého piliera, so štvrtou podľa Richtera prídu sociálni partneri. V čom sa alternatívy líšia, šéf rezortu práce nepovedal.

Richterov predchodca v ministerskom kresle Jozef Mihál (SaS) si myslí, že vláda Roberta Fica pristupuje k obmedzeniu druhého piliera preto, že je to najjednoduchší spôsob ako získať peniaze na sanovanie schodku štátneho rozpočtu. Richter to odmietol s tým, že dôchodkový systém potrebuje zmeny bez ohľadu na potrebu konsolidácie. Minister zmenu vysvetľuje tým, že súčasné nastavenie dôchodkového systému nie je udržateľné a druhý pilier spôsobuje ročne približne 900-miliónový schodok v Sociálnej poisťovni. Ten potom musí štát vykrývať pôžičkami, za ktoré platí na trhu troj až štvorpercentný úrok a dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) pritom v druhom pilieri vytvárajú výnos len na úrovni jedného percenta.

Úvahy o ústavnom zabetónovaní nižšieho odvodu za seba aj SaS Mihál vylúčil. "My určite nepodporíme žiadnou formou zníženie príspevkov do druhého piliera." Nízke zárobky sú podľa Mihála výsledkom zle nastavených garancií, ktoré zaviedla prvá Ficova vláda a znemožnila DSS-kám investovať do aktív s dlhodobou výnosnosťou. "Aj DSS-ky by rady investovali do takýchto desaťročných dlhopisov, (…) ale zákon im to neumožňoval, nemohli to robiť. Ak tu je kritika, tak strana Smer-SD kritizuje samu seba," vyhlásil.

Mihál zdôraznil, že silný druhý pilier je nevyhnutný na to, aby ľudia o dvadsať až tridsať rokov dostávali slušné dôchodky. Vysvetlil, že o niekoľko rokov začne prudko pribúdať počet dôchodcov, ale keďže sa rodí málo detí, na trhu ich nenahradí nová pracovná sila, ktorá by platila dôchodcom odvody. "Matematika jednoducho nepustí. O dvadsať až tridsať rokov bude na Slovensku v tomto úplne zúfalá situácia. Bez silného a robustného druhého piliera tie dôchodky mať slušné určite nebudú," podčiarkol. Dodal, že kým prvý pilier je závislý od politických rozhodnutí, peniaze v druhom sú majetkom sporiteľov, na ktorý nikto nesiahne. "Ak na Slovensko nezavíta nejaký nový Klement Gottwald, tak tie dôchodky budú mať aj vyplatené," poznamenal.

Fico podľa Mihála nemá záujem na fungujúcom druhom pilieri a hrá premyslenú hru, ktorej výsledkom bude jeho zrušenie. "DSS-ky nezhodnocujú vaše peniaze, vážení, zamyslime sa nad tým. A potom vytiahne tú najsilnejšiu kartu: veď zrušme druhý pilier," pokúsil sa Mihál vykresliť budúce Ficove stanoviská. Richter tvrdí, že to nie je pravda a vláda má záujem na zachovaní druhého piliera. Poznamenal, že v Rade solidarity prišiel jeden zo sociálnych partnerov, nebol to zástupca zamestnávateľov, s myšlienkou druhý pilier zrušiť, čo vláda odmietla.

Šéf Asociácie DSS Stanislav Žofčák sa nazdáva, že aby si sporitelia v horizonte 20 rokov ušetrili solídnu sumu, odvod do kapitalizačného piliera by sa mal pohybovať na úrovni sedem až osem percent. Žofčák pripustil, že DSS-ky by mohli štátu požičať peniaze sporiteľov, ale len v prípade, že ponúkne výnosy, aké sa dajú získať na trhu. Príprava projektov, ktoré budú financované z peňazí v DSS, momentálne je to približne päť miliárd eur, bude podľa Richtera jednou z prvých úloh budúceho podpredsedu vlády Ľubomíra Vážneho.

Mihál na rozdiel od zmien v druhom pilieri podporuje úmysel rezortu práce zmeniť výpočet dôchodkového veku tak, aby sa odvíjal od priemerného veku dožitia. SaS je pripravená takúto novelu podporiť aj v parlamente. Podotkol však, že kým SaS svojich voličov na takéto zmeny upozorňovala, Smer-SD tým svojim sľuboval istoty a chystá sa ich oklamať. Richter tvrdí, že voličom sľúbili udržateľnosť dôchodkového zabezpečenia a to strana aj plní. "Plníme istoty," zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok