Prvý doživotne odsúdený vrah nepôjde na slobodu, rozhodol súd

TA3 TASR SITA
5.9.2018 10:51

Senát Okresného súdu v Trnave rozhodol, že na doživotie odsúdený Ľubor Masár nebude podmienečne prepustený na slobodu. Trest dostal ako spolupáchateľ beštiálnej vraždy Holanďanky Gabrielly Widdershovenovej–Groenovej, ktorá sa odohrala v auguste 1990 a bola spáchaná mimoriadne agresívnym spôsobom. Proti uzneseniu podal obhajca odsúdeného sťažnosť.

Prvý doživotne odsúdený vrah nepôjde na slobodu, rozhodol súd
TASR

Za brutálnu vraždu Holanďanky

Masár spolu s Jánom Molnárom boli prvými na doživotie odsúdenými Slovákmi po roku 1989, za mreže ich dostala lúpežná vražda Holanďanky Gabrielle Widdershovenovej z augusta 1990. K udalosti došlo na cestnom odpočívadle v Rakúsku, manžel Holanďanky brutálny útok prežil. Masár je za tento čin vo väzení už 27 rokov, niekoľko rokov za mrežami strávil aj predtým. Masár podal v marci 2017 na Okresnom súde Trnava žiadosť o podmienečné prepustenie.

Nový život chcel začať s tridsiatimi eurami, ktoré si za takmer tri desaťročia za mrežami našetril. Sám uznáva, že je to len na cestu domov a stravu na jeden deň, v prípade prepustenia sa však chcel zamestnať. Masár má šesťdesiatku na krku a väčšinu života prežil za mrežami.

Potencionálne nebezpečný pre spoločnosť

Trestný zákon umožňuje doživotne odsúdenému požiadať o podmienečné prepustenie po tom, ako si odsedel 25 rokov trestu. Súdy však okrem splnenia formálnych podmienok posudzujú aj splnenie materiálnych podmienok a to preukázateľné polepšenie a predpoklady pre riadny život po prípadnom prepustení na slobodu. V prípade Masára ústav v Ilave podmienečné prepustenie neodporúčal. Podľa znalkyne z odvetvia psychiatrie netrpí žiadnou duševnou poruchou, pre svoje osobnostné črty je však potencionálne nebezpečný pre spoločnosť.

O podmienečné prepustenie požiadal Masár Okresný súd v Trnave ešte na jar minulého roku, vtedy bol umiestnený v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Krátko nato ho premiestnili do ústavu v Ilave, trnavský súd tak zaslal spis Okresnému súdu v Trenčíne. Oba súdy sa potom sporili o to, kto má o podmienečnom prepustení rozhodovať, Najvyšší súd napokon rozhodol, že to bude súd v Trnave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok