Sánchez ohlásil ďalšie referendum, rozhodne o širšej autonómii

TA3 TASR
3.9.2018 16:27

Kataláncov čaká ďalšie referendum. Vyhlásil to španielsky premiér Pedro Sánchez. Obyvatelia v ňom budú môcť rozhodnúť o širšej autonómii regiónu. Zároveň ale vylúčil, že pôjde o hlasovanie o nezávislosti. Zdôraznil, že to ústava nepovoľuje.

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok navrhol usporiadanie referenda o väčšej autonómii Katalánska, ale vylúčil možnosť hlasovania o nezávislosti tohto regiónu. Informoval o tom týždenník Politico. Premiér pre španielsku rozhlasovú stanicu Cadena SER povedal, že dialóg, ktorý presadzuje medzi Madridom a Katalánskom, by mal viesť k hlasovaniu "o posilnení autonómie Katalánska".

"Bolo by to referendum o autonómii, nie o sebaurčení," zdôraznil Sánchez, ale neuviedol žiadny časový rámec pre takéto hlasovanie. Sánchez po nastúpení do úradu v júni naznačil, že jeho vláda bude mať menej konfrontačný postoj ku katalánskym separatistom, pričom sa však naďalej bude stavať proti nezávislosti regiónu. Odvtedy už Sánchez viedol rozhovory s predsedom katalánskej regionálnej vlády Quimom Torrom, keďže sa snaží rozptýliť napätie medzi oboma stranami.

Vzniklo po vlaňajšom protiprávnom referende o nezávislosti Katalánska, ktoré Madrid potlačil s použitím tvrdých metód. V roku 2006 vďaka dohode, ktorú schválil španielsky aj katalánsky parlament, dostal región štatút s rozsiahlejšími právomocami. Túto dohodu odhlasovalo v referende aj vyše 70 percent katalánskych voličov. Avšak španielsky najvyšší súd v roku 2010 zrušil niektoré súčasti štatútu a tento krok viedol k zosilneniu podpory nezávislosti pre Katalánsko, pripomenul týždenník Politico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok