V Košiciach sa konal dúhový Pride, odporcovia reagovali pokrikmi

TA3 SITA
1.9.2018 14:14

Takmer 500 ľudí z komunity LGBTI a ich priaznivcov prešlo v sprievode košickou Hlavnou ulicou od Tabačky k Dolnej bráne a späť, aby aj takým spôsobom manifestovali za práva svojej menšiny.

V Košiciach sa konal dúhový Pride, odporcovia reagovali pokrikmi
SITA/Martin Medňanský

Pokriky a verbálne ataky

V historickom centre mesta na nich začala pokrikovať asi dvadsiatka kotlebovcov, ktorí kričali „Hanba, Rodina je muž a žena,“ no okrem verbálnych atakov k nijakým fyzickým potýčkam nedošlo, pretože obe skupiny oddeľovali policajti. Sprievod a popoludňajší festival sú vyvrcholením týždňa prebiehajúcich aktivít komunity LGBTI.

„Hlavným cieľom sprievodu a šiesteho ročníka festivalu PRIDE Košice je zviditeľniť komunitu LGBTI ľudí, ktorí žijú na východnom Slovensku, a vytvárať priestor, kde si ľudia môžu slobodne prežiť svoju identitu vo verejnom priestore a zažiť nejaký pocit sebaprijatia, radosti, hrdosti,“ povedal riaditeľ festivalu Róbert Furiel.

Stále zažívajú diskrimináciu

„Ešte aj dnes sa LGBTI ľudia stretávajú s prejavmi neznášanlivosti, či zažívajú diskrimináciu v práci a to aj v Košiciach, ktoré sú druhým najväčším mestom na Slovensku. No aj tu treba urobiť ešte veľa práce, hoci sa o Košiciach hovorí ako o meste tolerancie,“ povedal Furiel. Dodal, že aj preto treba verejne upozorňovať na porušovanie ich práv.

Komunita LGBTI ľudí neorganizuje len PRIDE Košice, ale aj celý rad ďalších komunitných podujatí v priebehu celého roka. Tohto roku sa bude podieľať aj na filmovom festivale Inakosť v Košiciach. Plánujú otvoriť aj komunitné a poradenské centrum pre LGBTI ľudí na východe Slovenska. Popoludní PRIDE Košice pokračuje koncertmi kapiel a after párty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok