Sliač hostí najväčšie letecké divadlo, podujatie však čelí i kritike

TA3 TASR
1.9.2018 14:33

Letisko Sliač patrí tento víkend najväčšiemu leteckému divadlu na Slovensku. Začali sa tam Medzinárodné letecké dni SIAF 2018, na ktorých sa počas dvoch dní predstaví približne 70 lietadiel z 13 štátov sveta.

Sliač hostí najväčšie letecké divadlo, podujatie však čelí i kritike
facebook.com/pellegrini.peter

Slávnostné otvorenie

Slávnostne ich otvorili v sobotu predseda vlády Peter Pellegrini, minister obrany Peter Gajdoš, minister dopravy Árpád Érsek, predstavitelia diplomatického zboru SR, zahraničné delegácie veliteľov vzdušných síl členských štátov V4 a generalita Ozbrojených síl SR.

"Teší ma fakt, že v porovnaní s minulým rokom je teraz súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR viac modernej techniky. Môžem zodpovedne povedať, že sme ešte lepšie pripravení pomáhať v krízových situáciách, všade tam, kde je to potrebné, či pri hasení požiarov v ťažko dostupnom teréne, pátracích akciách alebo pri iných mimoriadnych situáciách," konštatoval na otvorení Gajdoš.

Pripomenul, že k stíhacím lietadlám MiG-29, Albatrosom L 39, turboletom L 410, vrtuľníkom Mi-17 a UH-60 Black Hawk pribudli ďalšie "dva čierne jastraby" a dve dopravné lietadlá C-27J Spartan.

Významný miľník letectva

"Nedá mi nespomenúť ešte jeden významný míľnik, ktorý sa týka nášho letectva. Je ním vládou schválený projekt obstarania stíhacích lietadiel F-16 vyrobených v USA, ktoré budú chrániť naše nebo v budúcnosti," zdôraznil minister obrany.

7_7f000001-8234-91aa.jpg

Slávnostné otvorenie pozdravili okrem leteckej techniky slovenských vzdušných síl aj české. Na záver nebo zaplnili parašutisti s vlajkami viacerých štátov. Tri najväčšie boli slovenská, Európskej únie a NATO. Organizátorom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 sú Slovenská letecká agentúra a jej programoví partneri, Ministerstvo obrany SR a Letka Ministerstva vnútra SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok