Expremiér varuje pred krízou pri zostavovaní Ústavného súdu

TA3 TASR
1.9.2018 12:18

Slovensko čaká veľmi vážna ústavná kríza, pokiaľ ide o zostavenie Ústavného súdu SR. Varuje predtým expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

Expremiér varuje pred krízou pri zostavovaní Ústavného súdu
SITA/Martin Havran (ilu foto)

"Neviem si predstaviť, že Národná rada bude schopná ponúknuť prezidentovi SR 18 kandidátov so všetkými kvalifikačnými predpokladmi. Buďme na to pripravení," povedal Fico v súvislosti s chystanými novými pravidlami výberu kandidátov na ústavných sudcov.

Napriek tomu je presvedčený, že Ústava SR je vynikajúci základ ústavnosti a štátnosti Slovenska. "Buďme na ňu hrdí. Buďme hrdí, že sme Slováci a že máme Slovenskú republiku," vyhlásil vo svojom vystúpení v úvode Slávnostnej akadémie pri príležitosti 25. výročia vzniku SR v Bratislave. Fico v roku 1992 podporil deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR a Ústavu SR.

Prijatie slovenskej ústavy sa pripomína každoročne 1. septembra štátnym sviatkom - Dňom Ústavy SR. Schváleniu základného zákona štátu 1. septembra 1992 predchádzal nemenej významný akt súvisiaci s Deklaráciou o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok