Pyrotechnika len počas Nového roka? Zákon vstupuje do platnosti

TA3 TASR
1.9.2018 09:44

Zábavná pyrotechnika kategórie F2 a F3 sa môže používať iba počas osláv Nového roka. Hovorí to novela zákona o výbušninách z dielne poslancov Mosta-Híd, ktorá v sobotu nadobudla účinnosť. Právna norma tiež zakazuje samoobslužný predaj zábavnej pyrotechniky.

Pyrotechnika len počas Nového roka? Zákon vstupuje do platnosti
SITA/Jana Birošová

Zmenu zákona presadili poslanci Mosta-Híd. Prišli s ňou preto, lebo dovtedajší stav podľa nich neposkytoval dostatočnú ochranu. Poukazovali najmä na koniec roka, keď ľudia podľa poslancov používali pyrotechniku v neprimeranom rozsahu. Upozorňovali tiež, že pyrotechniku mnohí používali aj kedykoľvek cez rok. Zákon síce umožňoval obciam obmedziť alebo zakázať používanie pyrotechniky, ale v praxi bola podľa zákonodarcov úprava nejednotná.

Právnou normou poslanci tiež obmedzili predaj tejto pyrotechniky na zákonom dané obdobie a zakázali samoobslužný predaj. Po novom, ak si v obchode zákazník bude chcieť kúpiť pyrotechniku, hneď, ako mu ju predávajúci – kvalifikovaná osoba, odovzdá, bude ju musieť zaplatiť.

Predkladateľ Peter Antal zmenu vysvetľoval tým, že doteraz, keď zákazník zobral v obchode pyrotechniku, kým sa dostal k pokladni, mohol si to rozmyslieť a nechal tento tovar hocikde v predajni, teda aj na miestach, kam nepatrí. Pyrotechnika sa takto mohla podľa neho dostať aj do rúk deťom. Zmena zákona tomu má zabrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok