Munícia z USA je už v Európe, na zásielku čakalo 11 krajín

TA3 TASR
30.8.2018 08:57

Prvá z troch veľkých zásielok presne navádzanej leteckej munície z USA dorazila do Európy. Na dodávky inteligentných bômb čaká 11 členských krajín NATO vrátane Česka a tiež partnerské Fínsko. Muníciu kvôli úsporám nakupujú spoločne prostredníctvom aliančnej agentúry NSPA.

Munícia z USA je už v Európe, na zásielku čakalo 11 krajín
SITA/AP

Agentúra dostala z USA prvú dodávku laserom navádzanej munície vzduch-zem za zhruba 20 miliónov dolárov, informoval v stredu spravodajský portál iDNES.cz. Ide väčšinou o bomby GBU-31 určené pre vzdušné sily Belgicka a Dánska. Ďalšie dve veľké dodávky majú nasledovať neskôr. Podľa námestníčky generálneho tajomníka NATO má táto iniciatíva vyriešiť problémy, s ktorými sa spojenci v Aliancii stretli prvýkrát počas leteckých úderov v Líbyi v roku 2011.

"Keď niektorí spojenci vyčerpali svoje zásoby munície, zistili, že je neuveriteľne ťažké nasadiť (do operácie) iné zbrane," skonštatovala. Spoločný nákup prakticky zhodnej munície 11 spojencov má takéto nedostatky odteraz eliminovať, keď umožní v prípade potreby počas leteckých operácií či v prípade krízy vzájomné využívanie zásob munície.

Má sa tým tiež znížiť závislosť európskych spojencov od leteckej dominancie USA. Práve Američania totiž museli v Líbyi spojencom na čele s Francúzskom vypomáhať pre chýbajúcu muníciu. Okrem Belgicka a Dánska očakáva dodávky presne navádzanej munície i Británia, Maďarsko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Grécko, Španielsko a Česko. Ide o prvý obchod takéhoto rozsahu, keď sa jednotlivé členské krajiny NATO dohodli a muníciu od Američanov nakupujú prostredníctvom špecializovanej agentúry Severoatlantickej aliancie spoločne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok