USA trestajú Pakistan: Milión za každý rok lekárovho väzenia

TASR, TA3
25.5.2012 09:49

Americkí senátori pobúrení tým, že Pakistan uväznil lekára za pomoc americkej Ústrednej spravodajskej službe pri nájdení Usámu bin Ládina, odhlasovali vo štvrtok zníženie pomoci Islamabadu o 33 miliónov dolárov - jeden milión za každý rok lekárovho trestu.

USA trestajú Pakistan: Milión za každý rok lekárovho väzenia
SITA

"Je to iracionálne, ale dúfame, že Pakistan si uvedomí, že to myslíme vážne," povedal senátor Richard Durbin po jednomyseľnom hlasovaní senátneho výboru pre štátne výdavky v pomere 30:0. "Je poburujúce, keď (Pakistanci) vyhlasujú, že muž, ktorý nám pomohol nájsť Usámu bin Ládina, je zradca," uviedol Durbin, druhý najvyššie postavený demokrat v americkom Senáte.

Uväznenie Šakíla Afrídího v Pakistane na 33 rokov väzenia pre obvinenia z vlastizrady kritizovala aj šéfka diplomacie USA Hillary Clintonová, ktorá ho označila za "nespravodlivé a bezdôvodné". "Spojené štáty sa nedomnievajú, že existuje nejaký dôvod na zadržiavanie doktora Afrídího," povedala Clintonová s tým, že Washington bude v tejto veci pokračovať v tlaku na Islamabad.

Krok senátneho výboru pre výdavky prišiel po tom, ako jeho podvýbor tento týždeň schválil zníženie pomoci pre Pakistan s varovaním, že môže prísť o ešte viac finančnej podpory, ak opätovne neotvorí zásobovacie trasy pre vojakov NATO v susednom Afganistane.

Pakistan patrí v posledných rokoch k najväčším príjemcom zahraničnej pomoci USA. Aj po tohtotýždňových hlasovaniach o jej znížení by mal v rozpočtovom roku 2013 stále dostať približne jednu miliardu dolárov (796 mil. eur). O skutočnej výške pomoci ešte budú hlasovať pléna Senátu a Snemovne reprezentantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok