USA a Mexiko sa dohodli, názov NAFTA podľa Trumpa zanikne

TA3 TASR SITA
27.8.2018 18:54

Americký prezident Donald Trump oznámil, že "zruší" Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA), keďže uzatvára dohodu s Mexikom a začína vyjednávania s Kanadou. Trump v pondelok v Bielom dome povedal, že vznikajúcu dohodu bude nazývať "Obchodná dohoda USA - Mexiko". Konštatoval, že to bude znamenať koniec názvu NAFTA.

Nová dohoda otvára cestu k nahradeniu NAFTA, čo je dohoda o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi, Mexikom a Kanadou. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že nová dohoda je špeciálna pre farmárov a výrobcov. "Teraz pozývame aj kanadských predstaviteľov a dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť férovú a úspešnú dohodu aj s nimi," povedal pre agentúru Reuters obchodný predstaviteľ USA. Dodal, že stále existujú nevyriešené otázky s Kanadou. "Ale myslím si, že sa môžu vyriešiť veľmi rýchlo," dodal.

Trump uviedol, že bude o chvíľu hovoriť s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a že dúfa, že rokovania s Kanadou by sa mohli začať takmer okamžite. Trump tiež vyhlásil, že nová dohoda o voľnom obchode, ktorej dosiahnutie nazva "veľkým dňom pre obchod", sa už nebude volať NAFTA, keďže doterajšia dohoda je nepopulárna. Nafta má podľa neho negatívne konotácie, keďže "NAFTA roky výrazne poškodzovala Spojené štáty".

Podľa zdrojov oboznámených s rokovaniami nová dohoda zatiaľ nebola dosiahnutá s Kanadou, ktorá sa od júla nepodieľala na rokovaniach, keďže Mexiko a USA sa sústredili na odstránenie rozdielov. Hovorca kanadskej ministerky zahraničných vecí Chrystie Freelandovej Adam Austen varoval pred predčasnými závermi. "Potrebný je aj podpis Kanady," uviedol Austen. "Podpíšeme len novú dohodu, ktorá je dobrá pre Kanadu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok