Fotogaléria: Po mesiacoch obnovy otvorili podchod na Trnavskom mýte

TA3 TASR
27.8.2018 12:30

Rekonštrukcia rokmi zanedbaného podchodu na bratislavskom Trnavskom mýte je už ukončená. Od pondelka môžu obyvatelia i návštevníci Bratislavy využívať plne funkčný a vynovený podchod s obchodmi a službami.

Starý bol hanbou Bratislavy

Revitalizácia podchodu priniesla celkovú premenu zázemia podchodu a vnútorných priestorov. Pribudla nová elektroinštalácia, osvetlenie, zrenovovali sa povrchy podláh, stien i stropov. Vymenené boli všetky eskalátory, vybudovali sa výťahy, zrenovované boli všetky vstupy do podchodu a úprava sa čiastočne dotkla aj električkových zastávok.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal vnímal starý podchod na Trnavskom mýte ako hanbu Bratislavy, preto víta jeho premenu. "Prvýkrát v histórii bude podchod vrátane prístupov bezbariérový. Rekonštrukcia podchodu je prvým krokom k vytvoreniu nového dopravného a spoločenského uzla Bratislavy, ktorým sa stane lokalita Trnavského mýta," povedal primátor.

Podchod bude po novom chránený 24-hodinovým kamerovým systémom a bezpečnostnou službou. Pribudli aj nové obchodné prevádzky, napríklad predajňa potravín, lekáreň, papiernictvo, kvetinárstvo či kaviareň. "Dali sme si veľmi záležať na skladbe jednotlivých prevádzok. Chceme totiž, aby ľudia nebrali tento podchod len ako spojnicu prechodu z jedného bodu do druhého, ale aby si tu vybavili aj veľa služieb, ktoré potrebujú," skonštatoval Peter Lukeš, predseda predstavenstva spoločnosti Immocap Group, ktorá podchod obnovila.

Pribudla zeleň, opravili chodníky

Rekonštrukcie sa po rokoch dočkal aj povrch Trnavského mýta. Pribudla nová zeleň vo forme trvalkových záhonov a stromov. Hlavné mesto opravilo chodníky, vybudovalo bezbariérové prístupy k električkovým nástupištiam, opravilo prístrešky na nástupištiach a obnovilo dopravné značenie. Mesto do týchto povrchových úprav investovalo 450.000 eur.

Celková výška investície rekonštrukcie podchodu je 4,1 milióna eur. Hlavné mesto sa na projekte podieľalo sumou 1,6 milióna eur a spoločnosť Immocap Group investovala 2,5 milióna eur. Revitalizácia zanedbaného podchodu na Trnavskom mýte sa začala 16. októbra minulého roka. O komplexnej obnove podchodu spoločnosťou Immocap Group rozhodli bratislavskí mestskí poslanci koncom septembra 2016. Poslanci jej totiž schválili prenájom podchodu na 15 rokov, s možnosťou opcie na ďalších päť rokov, za ročné nájomné jedno euro. Podmienkou bolo, že musela spoločnosť do revitalizácie podchodu investovať minimálne milión eur bez DPH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok