Mnangagwa zložil prezidentský sľub, čakajú ho veľké výzvy

TA3 TASR
26.8.2018 16:22

Víťaz júlových volieb v Zimbabwe Emmerson Mnangagwa zložil prísahu a ujal sa funkcie prezidenta. Novú hlavu štátu čakajú ťažké úlohy. Spojiť národ, ktorý rozdelili voľby a zároveň postaviť na nohy upadajúce hospodárstvo krajiny.

Nová éra Zimbabwe?

Právnici zimbabwianskej hlavnej opozičnej strany - Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T) - označili hlasovanie za zmanipulované a požadovali buď jeho zopakovanie, alebo vyhlásenie víťazstva Mnangagwovho súpera, kandidáta MDC-T Nelsona Chamisu.

Samotné voľby boli pokojné, avšak už o dva dni neskôr vstúpila do Harare armáda, aby rozohnala opozičné protesty, čo vyvolalo pochybnosti o tom, že s Mnangagwom vstupuje Zimbabwe do novej éry po 37-ročnom vládnutí jeho predchodcu Roberta Mugabeho. Zahraniční pozorovatelia zhodnotili voľby v Zimbabwe ako slobodné, ale nespravodlivé vzhľadom na to, že vládnuca strana má pod kontrolou štátne orgány, médiá i bezpečnostné sily.

Bývalý dôverník Mugabeho

Mnangagwa, bývalý dôverník Mugabeho, naznačil ochotu k spolupráci s Chamisom. "Je čas, aby sme sa pohli spoločne vpred," uviedol staronový prezident, ktorý prisľúbil demokratické a ekonomické reformy. Chamisa v sobotu uviedol, že s rešpektom odmieta verdikt ústavného súdu a inauguráciu považuje za podvodnú.

Mnangagwa ešte vlani v novembri nahradil Mugabeho, ktorého donútila odstúpiť z funkcie armáda. Urobila tak v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane, ktoré sa týkali aj Mnangagwu - vtedajšieho viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov.

Témy: Zimbabwe
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok