Ukrajinskí poslanci sa pobili do krvi, dôvodom bol jazykový zákon

TA3
25.5.2012 09:23

Diskusia o jazykovom zákone bola v ukrajinskom parlamente poriadne ostrá. Návrh, aby sa ruština používala na úradoch v niektorých oblastiach ako druhý oficiálny jazyk, zdvihol zákonodarcov zo stoličiek. Nezhody si vybavovali ručne-stručne.

Návrh sporného jazykového zákona vyvolal bitku v ukrajinskom parlamente. Opoziční a vládni poslanci si tak vo štvrtok vyjasňovali rozdielne názory na to, či sa má stať ruština v niektorých častiach Ukrajiny oficiálnym jazykom, informovala dnes ruská televízna stanica RT.

Bitka vypukla, keď poslanci opozície s pravoslávnymi ikonami a s transparentmi vystúpili proti návrhu legislatívy, ktorá podľa nich rozbíja ukrajinskú národnú jednotu.
Búrlivá rozprava čoskoro prerástla do ostrých fyzických potýčok. Jedného poslanca z bloku expremiérky Julie Tymošenkovej museli hospitalizovať so zranením hlavy.

Predseda parlamentu Volodymir Litvin bol nútený ukončiť schôdzu skôr, než sa mohlo pristúpiť k hlasovaniu. Malé množstvo odporcov zákona sa zišlo s bubnami a klaksónmi na demonštrácii pred budovou Verchovnej rady.

Legislatíva predložená vládnou Stranou regiónov prezidenta Viktora Janukovyča má zaviesť používanie ruštiny v štátnych inštitúciách v oblastiach s veľkým počtom rusky hovoriaceho obyvateľstva na východe a juhu Ukrajiny. Zo zákona by profitovali aj ďalšie národnostné menšiny, ako sú Rumuni či krymskí Tatári.
Podľa agentúry RIA Novosti používa ruštinu ako materinský jazyk 30-50 percent Ukrajincov. Zavedenie ruštiny ako druhého oficiálneho jazyka prisľúbil prezident Janukovyč v predvolebnej kampani v roku 2010.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok