Hurikán na Havaji slabne. Stav ohrozenia platí, hrozia záplavy

TA3 TASR
26.8.2018 07:47

Americká meteorologická služba odvolala varovanie v súvislosti s hurikánom Lane, ktorý sa zmenil na tropickú búrku. V súvislosti s tým úrady vydali varovanie pred tropickou búrkou.

Hurikán na Havaji slabne. Stav ohrozenia platí, hrozia záplavy
SITA/AP

Na ostrovoch okrem toho stále platí stav ohrozenia vyhlásený prezidentom Donaldom Trumpom, čo miestnym záchranárom umožní žiadať pomoc z federálnych fondov. Hurikán Lane, ktorý ohrozoval Havajské ostrovy, teraz podľa vývojového modelu amerického Národného centra pre hurikány nad pevninu ani nevstúpi. Na súostroví už ale aj tak vyvolal prudké lejaky a bleskové povodne. Zničených alebo poškodených bolo veľa domov a ďalších objektov. Nikto však neutrpel zranenia.

Havajský guvernér David Ige už v utorok vyhlásil na území štátu stav ohrozenia. Vyzval spoluobčanov, aby si pred príchodom hurikánu pripravili zásoby vody, potravín, liekov a ďalších potrieb na 14 dní. Na súostroví minimálne do soboty zostali zavreté všetky štátne školy a väčšinu úradov. Zatvorené sú aj nákupné centrá v metropole Honolulu a tiež známa pláž Waikiki, na ktorej policajti s ampliónmi vyzývali plavcov a surfistov, aby vyšli z vody. Lane vo štvrtok zoslabol na hurikán tretej kategórie, stále však môže spôsobiť veľké materiálne škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok