Cirkevné orgány zlyhali. Pápež vyjadril pobúrenie nad zločinmi

TA3 TASR SITA
25.8.2018 16:29

Pápež František vyjadril v sobotu počas návštevy Írska pobúrenie nad zlyhaniami cirkevných orgánov. Tie sa podľa neho nedostatočne zaoberali "odpudivými zločinmi" kňazov, ktorí znásilňovali a sexuálne obťažovali deti.

Stretol sa aj s obeťami

"Zlyhanie cirkevných orgánov...dostatočne sa venovať týmto odpudivým zločinom spôsobilo plným právom pobúrenie a zostáva zdrojom bolesti a hanby pre katolícku komunitu. Ja sám zdieľam tieto pocity," uviedol pápež na dublinskom hrade pred írskymi vládnymi predstaviteľmi.

Pred pápežom vystúpil írsky premiér Leo Varadkar, ktorý ho vyzval, aby zakročil voči duchovným zapleteným do zneužívania detí a jeho utajovania. "Tieto rany sú stále otvorené," uviedol a apeloval na pápeža, aby zaručil, že sa už nebudú tieto "hrozné zločiny" opakovať.

Pápež sa tiež stretol s ôsmimi obeťami sexuálneho násilia zo strany duchovných. Hovorca Vatikánu Greg Burke potvrdil, že večerné stretnutie trvalo približne 90 minút. V skupine sa nachádzala aj Marie Collins, ktorá pracovala v komisii zriadenej pápežom, no svojej funkcie sa vlani vzdala. Odvtedy kritizuje cirkev a príležitostne aj samotného pápeža. Burke zverejnil mená niektorých zúčastnených, ktorí s tým súhlasili. Medzi nimi boli aj dvaja kňazi a jeden verejný činiteľ.

Pápež diskutoval aj na tému manželstva

Pápež František navštívil v sobotu počas návštevy Írska dublinskú katedrálu Panny Márie a rozprával tam pred manželskými pármi na tému manželstva. Povedal im, že vstup do stavu manželského a spolužitie je prekrásna vec.

Ponúkol aj rady párom, ktoré sa hádajú. "Manželstvo bez hádok musí byť nudné," uviedol podľa televíznej stanice Sky News. Tajomstvo pre šťastné manželstvo je vždy si na konci dňa odpustiť - nezáleží na tom, koľko sa hádate. "Aj keď lietajú taniere a riad, tajomstvo je odpustiť si pred koncom dňa," povedal pápež, podľa ktorého je láska rizikom, ale rizikom, ktoré sa oplatí. V katedrále Panny Márie sa tiež ticho pomodlil pred sviečkou pripomínajúcou obete zneužívania kňazmi.

Pápež sa v írskej metropole zúčastní na Svetovom stretnutí rodín. V nedeľu navštívi pútnické miesto Knock na západe krajiny a odslúži omšu v dublinskom parku Phoenix.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok