Slováci ročne použijú miliardu PET fliaš, desiatky ton končia v prírode

TA3 TASR
25.8.2018 07:58

Na Slovensku sa každý rok uvedie na trh viac ako 34.000 ton PET fliaš. Vyplýva to z odhadu Inštitútu environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR. "Podľa týchto odhadov sú hlásenia výrobcov podhodnotené o takmer 30 percent a skutočná miera triedenia PET fliaš je približne 62 percent," upozornil IEP na svojom facebookovom profile.

Slováci ročne použijú miliardu PET fliaš, desiatky ton končia v prírode
TASR

V priemere teda každý Slovák za rok použije a vyhodí takmer 200 PET fliaš. Z odhadu inštitútu tiež vyplýva, že takmer 400 miliónov takýchto fliaš končí v komunálnom odpade alebo v prírode. Inštitút priznáva, že odhady PET fliaš uvedených na trh sa rôznia. "Kým zahraničné i slovenské výskumné agentúry a združenia odhadujú počet v rozmedzí 530-830 miliónov kusov, ochranári tvrdia, že je to až 1,5 miliardy kusov. Podľa oficiálnych hlásení výrobcov v rámci systému rozšírenej zodpovednosti je to pritom len približne 774 miliónov kusov," vykreslil IEP.

Vo svojom odhade vychádza z údajov o komunálnych odpadoch za rok 2016 a analýz odpadu. Podľa nich sa v zmesovom odpade nachádza zhruba 10.000 ton PET fliaš. Ďalších 2500 ton je v odpade z čistenia ulíc. "K tomu treba ešte pripočítať odpad voľne pohodený v prírode a vodných tokoch rádovo v desiatkach až stovkách ton PET fliaš. Celkové množstvo uvedeného PET materiálu by teda nemalo byť nižšie než 34.000 ton, teda necelá jedna miliarda kusov ročne," uviedol inštitút.

Vyššiemu percentu triedenia môže pomôcť napríklad zálohovanie PET fliaš. "Na IEP momentálne finišujeme s analýzou, koľko by takýto systém stál. Inšpirujeme sa pritom najlepšou praxou vratných systémov v Európe. Pripravovaná štúdia vyčísli priame finančné náklady a prínosy systému, ako aj možné nepriame dopady," napísal inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok