Investori zažalovali Facebook, na prípad si posvieti Kongres

TASR
24.5.2012 22:12

Škandál okolo prvotného úpisu akcií (IPO) spoločnosti Facebook naberá na obrátkach. Po podaní niekoľkých žalôb zo strany poškodených investorov a začatí vyšetrovania zo strany regulačných úradov sa prípadom začali zaoberať aj dva kongresové výbory.

Investori zažalovali Facebook, na prípad si posvieti Kongres
SITA

Viac informácií chcú o IPO Facebooku získať Bankový výbor Senátu aj Výbor pre finančné služby Snemovne reprezentantov. S akciami Facebooku sa pritom obchoduje len piaty deň. Hodnota akcií firmy v stredu (23.5.) zaznamenala po dvojdňovom prepade rast o 3,2 % a uzatvorila na úrovni 32 USD (25,48 eura). Dnes sa ich hodnota opäť posilnila na vyše 32,50 USD, napriek tomu je stále viac než 14 % pod piatkovou upisovacou cenou na úrovni 38 USD/akcia.

Investori obviňujú banky, ktoré prvotný úpis pripravovali, že iba vybraným klientom poskytli informácie o horších vyhliadkach hospodárskych výsledkov spoločnosti. Tie spôsobili, že hodnota akcií išla po začatí obchodovania dolu. Časť investorov, ktorí nakúpili akcie Facebooku v rámci IPO, podali žaloby na Facebook, vedenie spoločnosti a z bánk na Morgan Stanley, ktorá bola hlavným manažérom v rámci prvotnej emisie akcií.

V jednej zo žalôb podanej na oblastnom súde v New Yorku investori uvádzajú, že dokumenty Facebooku podávané v rámci príprav na IPO obsahovali nepravdivé informácie a neboli v nich uvedené niektoré pre investorov dôležité fakty. Facebook uviedol, že obvinenia sú nepodložené, Morgan Stanley sa k obvineniam nevyjadrila.

Zavádzanie investorov je dôvodom aj ďalšej žaloby podanej na súde v Kalifornii, v ktorej akcionári tiež obviňujú Facebook a manažérov emisie. V obidvoch prípadoch sa investori snažia o získanie štatútu hromadnej žaloby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok