Kiskov prejav mal úspech, údajne ho však nahral vopred

TA3 ČTK
23.8.2018 16:36

Na výročie okupácie Československa sovietskou armádou predniesol slovenský prezident prejav, ktorý na sociálnych sieťach zožal pozitívne reakcie, bol však údajne natočený dopredu. Andrej Kiska bol v tej dobe na dovolenke v cudzine, tvrdia slovenské médiá. Nový čas tvrdí, že Kiska prejav nahral pred odchodom do Španielska. Prezidentská kancelária na otázky o dovolenke neodpovedala, prezidentov hovorca nereagoval, poznamenala Pravda.

Kiskov prejav mal úspech, údajne ho však nahral vopred
SITA/Branislav Bibel

Podľa analytika nepostupoval správne

Prezident nepostupoval správne, povedal denníku analytik Ján Baránek. "Bolo 50. výročie, čiže v žiadnom prípade si to nemal dovoliť." Prezident si podľa neho počínal ešte horšie ako vo februári, kedy Slovenskom otriasla vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ale Kiska zostal lyžovať v Rakúsku: vražda sa nečakala, ale o výročí sa vedelo.

Premiér Peter Pellegrini sa zdržal komentára, nevyjadril sa ani predseda parlamentu Andrej Danko. Pellegrini aj Danko sa zúčastnili na niektorých verejných podujatiach k výročiu okupácie v Bratislave.

Strana Smer prezidenta za dovolenku skritizovala, uviedol Denník N na svojom webe. Zdôraznil, že výročie okupácie si však predseda Smeru Robert Fico, ako jediný z predsedov parlamentných strán ani nevšimol.

Prejav predtočili v Sliači

Kiska v prejave, odvysielanom i Českou televíziou, zdôraznil, že povinnosťou demokratických politikov je chrániť slobodu a na to je potrebné mať spojencov v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii. Prejav bol predtočený v Sliači.

Kiska tam predvlani spolu s bývalým českým politikom Michalom Kocábom, ktorý na začiatku 90. rokov stál na čele parlamentnej komisie dohliadajúcej na odchod sovietskych vojakov z Československa, odhalil pamätník odsunu okupačných vojsk. Pravda.sk uvádza, že známe nie je ani to, kedy údajne Kiska na dovolenku odišiel a kedy presne vo Sliači bol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok