Žiadna apokalypsa. Umelá inteligencia nás zachráni, tvrdí expert

TA3 ČTK
25.8.2018 09:57

Ľudstvo sa pomocou umelej inteligencie môže zachrániť od kolapsu a poraziť aj hrozivé zmeny klímy. Stačí maličkosť - musíme ju vyrobiť. K vývinu umelej inteligencie sa vedci za posledných 30 rokov výraznejšie nepriblížili, na zásadný objav v tejto oblasti ľudstvo stále čaká.

Žiadna apokalypsa. Umelá inteligencia nás zachráni, tvrdí expert
SITA/AP

Umelá inteligencia ako biznisplán

Pokiaľ sa podarí objaviť všeobecnú umelú inteligenciu, mohlo by to ľudí zachrániť pred ekologickými katastrofami, povedal Tomáš Mikolov, ktorý pracuje v oddelení výskumu umelej inteligencie v spoločnosti Facebook. Za umelú inteligenciu sa dnes podľa Mikolova označuje všeličo, v najlepšom prípade systémy založené na aplikácii časti štatistiky. Ľudia preto môžu získať dojem, že vytvorenie umelej inteligencie, ktorá by bola porovnateľná s tou ľudskou, je už na dosah.

"Zatiaľ sme od tohto ideálu stále rovnako ďaleko, na veľké objavy stále čakáme. Budeme potrebovať nové prevratné nápady. Zatiaľ to vyzerá skôr tak, že postupy, ktoré sme vyskúšali za posledných 50, 60 rokov, nebudú fungovať," povedal Mikolov. Aj tieto slepé uličky podľa neho priniesli určité vylepšenia, ako napríklad strojový preklad. Tejto oblasti sa sám venoval, jeho vektorové reprezentácie slov viedli k skokovému zlepšeniu prekladu, ktorý rozvinul Google.

Napriek všetkému, ľudstvo momentálne nemá nič, čo by mohlo nazvať umelou inteligenciou. To platí napríklad aj o chatbotoch alebo humanoidnej robotke schopnej odpovedať na dopredu pripravené otázky. Označiť ich za nositeľov umelej inteligencie je podľa Mikolova len súčasťou biznisplánu spoločností, ktoré ich vyvinuli.

Cieľom je kreatívny stroj

"Ľudia by si mali vybudovať zdravú skepsu a pýtať sa autora na živé demo, ktoré si budú môcť vyskúšať," uviedol. Ak ide o kladenie otázok v predstihu, aby ich vývojári stihli zakódovať, o umelej inteligencii nemôže byť reč.

"Hovorí sa tomu Human in Loop - v cykle je zahrnutý človek, ktorý robotovi pomáha. To môže mať zaujímavé výsledky, ale nie je to náš vedecký cieľ. Cieľom je, aby stroj bol schopný sám generovať nové odpovede, byť kreatívny a vytvárať nové vzory. Tam nie sme. Súčasné techniky zlyhávajú tam, kde ide o generalizáciu. Aby bol schopný vytvoriť niečo, na čo sme ho explicitne nenaprogramovali a neukázali mu veľké množstvo trénovacích príkladov," vysvetlil.

Podobných slepých uličiek je podľa neho vo vývoji umelej inteligencie mnoho. "Som optimistický v tom, že je ešte veľa nevyskúšaných metód. Niektoré sú veľmi zaujímavé. Odbor rastie a počet ľudí, ktorí pracujú na umelej inteligencii, je niekoľkonásobne vyšší ako pred desiatimi či pätnástimi rokmi," zhrnul Mikolov.

Veľký záujem o toto odvetvie dáva síce väčšiu šancu na zásadný prielom, na druhej strane však nahráva tým, ktorí sa na tejto vlne snažia zarobiť a "prestreľujú" sľuby nad to, čo je reálne možné. "Niekedy mi to trochu pripomína alchymistov, ktorí sľubovali vytvorenie kameňa mudrcov a elixíru života. Teraz máme v odbore expertov, ktorí sľubujú hory-doly."

Nové možnosti pre človeka

Vyvinúť umelú inteligenciu sa pokúšajú vedci na celom svete a podľa Mikolova v týchto pretekoch nemusí zvíťaziť len ekonomicky silný hráč. "Uvidíme, komu sa to podarí ako prvému. Ani by som neskúšal tipovať, odkiaľ to môže prísť. Rozhodne to nemusí byť niekto z Googlu, Facebooku, IBM, ale môže to byť niekto z vysokej školy v Európe. V podstate ktokoľvek," povedal. Ak sa skutočne podarí vyvinúť umelú inteligenciu, bude to podľa Mikolova pre ľudstvo podobný skok, aký znamenal napríklad objav ohňa.

"Umelá inteligencia má najväčší potenciál zlepšiť náš život. Myslím si, že bude rozširovať človeka a jeho schopnosti podobne, ako auto zlepšuje možnosti človeka pohybovať sa," povedal. Od umelej inteligencie a nástupu súvisiacich technológií si sľubuje aj rozšírenie ľudského intelektu.

Naopak, neverí v apokalyptický scenár, podľa ktorého stroje zničia človeka a ovládnu planétu. "Vidím to skôr tak, že počítače a ľudia budú integrovaní do jedného celku a vznikne nový stupeň života, ktorý bude schopný robiť to, čo je zatiaľ nepredstaviteľné," uviedol Mikulov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok