Teplejší august sme za posledných 50 rokov zrejme nezažili

TA3 TASR
22.8.2018 18:40

Tohtoročný august bude pravdepodobne jeden z najteplejších na území Slovenska od roku 1961. Na svojom facebookovom profile to konštatuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Upozorňuje však, že ide o predbežné hodnotenie, ktoré sa následkom ochladenia v najbližších dňoch môže zmeniť.

Teplejší august sme za posledných 50 rokov zrejme nezažili
SITA/Diana Černáková

Bude najteplejší?

Teplé počasie, ktoré trvá od konca júla, meteorológovia označili za "takmer bezprecedentné". Napríklad na stanici v Hurbanove maximá dennej teploty už 32 dní dosahujú minimálne 25 stupňov Celzia, z toho 29 dní boli dokonca vyššie ako 30 stupňov Celzia.

Od začiatku augusta sa tiež na mnohých staniciach vyskytol nanajvýš jeden deň s priemernou dennou teplotou vzduchu pod dlhodobým priemerom. "Absolútne najvyššia priemerná teplota vzduchu v období od 1. do 21. augusta je zatiaľ v Žihárci, a to až 26  stupňov Celzia," dodávajú meteorológovia. Doteraz najteplejším augustom bol na väčšine územia Slovenska august v roku 1992, na východe krajiny august 2015. Minimálne od roku 1961, od ktorého má SHMÚ k dispozícii potrebné údaje.

Stopäť letných dní v Hurbanove

Vo viacerých slovenských mestách bolo tento rok viac letných dní, ako je obvyklé. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom facebookovom profile. Ako letné označuje dni, v ktorých teplota vzduchu vystúpi aspoň na 25 stupňov Celzia.

Kým v Poprade do stredy zaznamenali 46 letných dní, Hurbanovo ich zažilo už 105. "Je to príliš veľa," hovoria meteorológovia. Predpokladajú, že počet letných dní v Hurbanove sa môže do konca roka zvýšiť o ďalších desať až 20 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok