Čím sme starší, tým ľahšie priberáme. S vekom sa však dá bojovať

TA3 ČTK
25.8.2018 19:55

Existujú rôzne faktory, ktoré spôsobujú, že s pribúdajúcimi rokmi je chudnutie omnoho ťažšie ako v mladosti. Podľa rôznych štúdií aj tí, ktorí ostávajú dlho aktívni, strácajú po tridsiatom roku života svalovú hmotu, ktorú nahrádza tukové tkanivo.

Čím sme starší, tým ľahšie priberáme. S vekom sa však dá bojovať
ČTK

Menej svalov, pomalšie spaľovanie

Tento jav sa prehlbuje každých desať rokov. Svaly spotrebúvajú viac kalórií než tuk. Preto menej svalovej hmoty znamená, že organizmus prechádza na pomalší metabolizmus a teda spotrebuje menej kalórií, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Starí ľudia často trpia rôznymi bolesťami a majú tendenciu viac sedieť. Tým sa na jednej strane prehlbuje úbytok svalovej hmoty a na druhej strane telo prijíma viac kalórií než spotrebuje a preto dochádza k priberaniu na váhe.

Svoju rolu však zohrávajú aj hormóny. Menopauza, ktorá znamená nielen pokles hladiny estrogénov, ale celej ženskej hormonálnej výbavy, vedie veľmi často k zvyšovaniu váhy vzhľadom k zmene bazálneho metabolizmu. Rovnako je to aj pri poklese hladiny testosterónu u mužov. Tento pokles je síce pomalší, ale rovnako významný. U mužov aj u žien ide teda o spomalenie bazálneho metabolizmu a redukciu svalovej hmoty a môže za to pokles hladiny hormónov.

Telo si nadváhu pamätá

Človek platí vysokú cenu aj za výkyvy na váhe (známy jojo efekt) v predchádzajúcich desaťročiach. Zmeny váhy totiž menia metabolizmus. Šesťdesiatnik, ktorý dnes váži 90 kilogramov, ale kedysi vážil 130 kilogramov, potrebuje omnoho menej kalórií na deň ako človek, ktorý v minulosti nikdy nemal nadváhu. Ak strácame tuk, náš organizmus začína myslieť na riziko hladu a snaží sa uchovávať kalórie. Preto prechádza na úsporný režim.

Starší ľudia, hoci netrpia poruchami príjmu potravy, môžu využívať jedlo ako prostriedok na vyplnenie citovej prázdnoty. Môže sa to stať v reakcii na náročné situácie ako osamelosť alebo obmedzovanie sebestačnosti. Stáva sa to však aj mladším ľuďom. Ak pristupujeme k jedlu ako k citovej náhrade, je veľmi ťažké znižovať hmotnosť.

potraviny-nakup-zelenina-supermarket-senior-1140px-ctk_7f000001-7d25-b54a.jpg

Ako bojovať s vekom?

Čo teda robiť? Udržiavaním svalstva môžeme prispieť k urýchleniu metabolizmu či aspoň kompenzovať jeho pokles. Telesná aktivita je výborným riešením, avšak je potrebné zohľadniť aj telesný stav. Vhodné je cvičenie s ľahkou záťažou. Dobré je konzumovať viac proteínov, ale nie viac kalórií.

To môže pomôcť udržať si svalovú hmotu. Vyvarujme sa však prílišnej konzumácie živočíšnych proteínov a nahradzujme ich, aspoň z polovice, rastlinnými proteínmi. Odtučňujúce hyperproteínové diéty sú škodlivé v každom veku, ale v starobe ešte viac.

Dôležitým a zásadným faktorom sú dobré medziľudské vzťahy, ktoré môžeme považovať za druh výživy pre dušu aj telo. S dobrou sociálnou sieťou sme viac v pohybe, menej jeme a predovšetkým si udržiavame výkonnosť mozgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok