Žiadala muža o pivnicu, vyhĺbil neuveriteľný podzemný labyrint

TA3 ČTK
26.8.2018 19:53

Keď Tosja požiadala manžela, aby vykopal pivnicu na uskladnenie zemiakov, vôbec jej nenapadlo, že vybuduje labyrint, ktorý sa stane jednou z hlavných turistických atrakcií v Arménsku. Bludisko galérií a schodísk je nekonečné. Manžel Tosje Levon Arakljan pod svojím domom v dedine Arindž neďaleko Jerevanu hĺbil sieť pivničných priestorov a tunelov viac ako 23 rokov.

Žiadala muža o pivnicu, vyhĺbil neuveriteľný podzemný labyrint
ČTK (Ilustračná fotografia)

Bol ako posadnutý

"Keď začal pracovať, nebolo možné ho zastaviť," hovorí jeho manželka. Levon pracoval každý deň okolo 18 hodín, urobil si len malú prestávku a hneď sa zase vracal do svojho labyrintu. "Veľa sme sa pre to hádali, ale bol ako posadnutý," spomína Tosja. "Nikdy si nekreslil žiadne plány. Často nám hovoril, že vo sne vždy vidí, čo má urobiť," hovorí a dodáva, že Levon bol presvedčený, že ho riadi samo nebo.

Levon vyhĺbil viac ako 21 metrov pod zemou labyrint s rozlohou 280 metrov štvorcových. To všetko bez strojov a len s ručnými nástrojmi. Vo vedrách vynášal zeminu a kamene v množstve, ktoré zodpovedá 600 plne naloženým nákladným autám, uisťuje Tosja.

Podivuhodné dedičstvo

Prvú vrstvu podzemia tvorili čierne čadičové kamene, ale Levon sa čoskoro dostal ku kriedovej vrstve, ktorá bola pórovitejšia a hĺbila sa oveľa ľahšie. V roku 2008, keď sa oba konce posledného tunelu spojili, zomrel Levon vo veku 67 rokov.

Jeho manželka sa rozhodla podivuhodné dedičstvo po manželovi zhodnotiť. Do Arindže prichádzajú turisti z celého sveta a obdivujú labyrint. Stáva sa, že k Tosjinmu domu dorazí aj niekoľko autobusov plných turistov. Tosja ich sprevádza chladnými a tichými galériami v podzemí.

Turisti môžu obdivovať tajomnú výzdobu labyrintu. Levon sály ozdobil vázami z pálenej hliny a na steny vytesal dekoratívne obrazce pripomínajúce motívy z arménskych kostolov. Svetlo sviečok rozmiestnených po trase, kadiaľ sa turisti prechádzajú, dodáva návšteve špecifické kúzlo. "Na tomto obdivuhodnom mieste si uvedomíme, kam až siahajú fyzické a duchovné schopnosti človeka," vyhlasuje 29-ročná turistka z Iránu.

Hold manželovej práci

Araksja, 44-ročná Levonova dcéra, spomína na svoje detstvo s otcom, ktorý bol vo dne v noci zaujatý svojím projektom. "Moje prvé spomienky z detstva, to sú ohlušujúce údery kladivom, pretože otec pracoval aj v noci," hovorí.

Aby Tosja vzdala hold práci svojho manžela, založila desať rokov po jeho smrti na jeho počesť malé múzeum. To sa nachádza uprostred dediny a ukazuje, ako Levon labyrint budoval a čo na to používal. Tosja predáva aj hrnčeky a zástery s podobizňou svojho manžela, ktorého posadnutosť sa stala pre niektorých Arménov aj turistov symbolom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok