Výskyt rakoviny má klesnúť. Schválili národný onkologický program

TA3 TASR
22.8.2018 12:46

Slovensko bude mať Národný onkologický program. Schválila ho vláda SR. NOP je plán rezortu zdravotníctva, ktorý sa zameriava na možné riešenie kontroly a dosahu onkologických ochorení na obyvateľov. Jeho cieľom je znížiť výskyt a úmrtnosť na nádorové ochorenia, ako aj zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov.

Výskyt rakoviny má klesnúť. Schválili národný onkologický program
TASR/Martin Baumann

Téma sa týka každého

"Nádorové ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou úmrtia v SR. Vznik nových nádorových ochorení v SR medziročne kontinuálne stúpa, pričom mierny pokles mortality je zaznamenaný len pri niektorých nádorových ochoreniach. Problematike nádorových ochorení je preto nevyhnutné venovať komplexnú pozornosť, pretože má vplyv na všetkých obyvateľov SR," uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Národný onkologický program je zameraný na zníženie počtu nových prípadov nádorových ochorení a úmrtí a zlepšenie kvality života pacientov s rakovinou. Hovorí o aktivitách zameraných na prevenciu, populačnom skríningu, včasnej diagnostike, skorej a optimálnej liečbe, podpornej starostlivosti, sledovaní po liečbe, paliatívnom sprevádzaní a starostlivosti na konci života.

"Prijatím a zavedením plánu bude mať SR ucelený program pre preventívne aktivity, kontrolu chorobnosti a úmrtnosti na onkologické ochorenia, ktorý bude do roku 2020 porovnateľný s aktivitami v ostatných krajinách EÚ," uvádza ministerstvo zdravotníctva.

Od programu si sľubuje aj to, že slovenská populácia bude mať lepšie zdravotné povedomie, viac sa bude starať o svoje zdravie, získa primerané vedomosti o možnostiach podpory zdravia, prevencie nádorových ochorení a lepší prístup k ich včasnému odhaľovaniu pomocou skríningových programov.

Akčné plány s konkrétnymi aktivitami, zainteresovanými subjektmi, ako aj návrhom finančných dosahov na ich zabezpečenie, má ministerstvo predložiť do konca roka 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok